De menstruatiecup, is die nu echt zo veilig?

Er doet al een paar dagen een enge documentaire over het gevaar van tampons de ronde. Toxische Shock Syndroom, potentieel gevaarlijke componenten ... genoeg om de mensen te doen daveren van schrik en vrouwen te overtuigen om hun tampons te laten en naar de menstruatiecup over te schakelen. Maar wat is dat ding eigenlijk, en is het echt zonder gevaar voor ons lijf?

We weten hoe de meeste vrouwen zullen reageren op deze docu die mensen toch wel wat schrik aanjaagt. "Oh, nee! Niet de cup!" Eerst tampons, nu de cup, wat gaan we in vredesnaam doen met onze regels?

De maat is vol (sorry, iemand moest deze grap maken.) Maar we als we de documentaire op France 5, Tampon, onze intieme vijand, mogen geloven, dan wordt daar echt in aangetoond dat elke uitgepakte Tampax een spelletje Russische roulette is. De menstruatiecup daarentegen is veiliger, in elk geval.

Dus, vragen wij ons bij newsmonkey natuurlijk af: is dat wel zo. Is de menstruatiecup echt de heilige graal van de 'damesproducten'?

TSS is niet het voorrecht van tampons

In scherp contrast tot wat je zou denken na de honderden artikels die sinds het verschijnen van de docu in de pers zijn verschenen, zijn tampons NIET de enige oorzaak van Toxic Shock Syndrome (TSS).

Kort gezegd is TSS een bacterie, Staphylococcus aureus om specifiek te zijn, die normaal ook voortkomt in je lichaam en dan vooral in de slijmvliezen, maar op een gegeven moment toxines loslaat. Tampons, die het bloed dat uit je baarmoederhals komt absorberen in de vagina, zijn eigenlijk de ideale leefomgeving voor die toxines. Als die laatste dan in je bloedbaan terechtkomt, ga je in septische shock. Gevolg: overlijden of amputatie van één of meerdere ledematen. Tof.

Maar, tampons zijn dus enkel een verzwarende factor bij het ontstaan van TSS. Toxischeshocksyndroom wordt onder andere ook geassocieerd met wonden, huidletsels, chronische ziektes en problemen met het immuunsysteem. Wat we wel kunnen vaststellen, is dat zeker de helft van de vrouwen die geconfronteerd wordt met TSS, haar regels heeft.

De menstruatiecup biedt dus geen absolute bescherming tegen TSS

De menstruatiecup is lang naar voren geschoven als het ideale alternatief op tampons om infecties te vermijden. We hebben dan ook lang geloofd, hoewel dat nu niet waar blijkt te zijn, dat de cup niet beschermt tegen TSS. Op dit moment zijn er nog maar twee gevallen wereldwijd bekend van Toxischeshocksyndroom dat gelinkt werd aan een vrouw die een cup gebruikte.

Wij contacteerden twee gynaecologen, die, uit voorzichtigheid, liever geen uitspraken deden over het risico dat de menstruatiecup met zich meebrengt. "De huidige wetenschappelijke literatuur op dat gebied is uiterst miniem."

Dat gezegd zijnde, houdt zo'n cup, zoals tampons, bloed vast in het lijf. In een uitzending van France Culture over menstruatiebloed, vertelde feministe en schrijfster Élise Thiébaut, auteur van het boek Ceci est mon sang: Petite Histoire des régles, de celles qui les ont en de ceux que les font, (Dit is mijn bloed: een kleine geschiedenis van regels: zij die ze hebben en zij die ze maken) legde daar uit: "Het gaat 'm vooral om de bloeddoorstroming, en de menstruatiecup voorkomt dat evenzeer als de tampon. Dat is de ideale omgeving om stafylokokken te kweken en de toxine TSST-1, die daar dan kan vermenigvuldigen. Sowieso is het het verstoren van de vaginale flora en het afbreken van natuurlijke weerstand die TTS veroorzaakt." En dat valt dus niet uit te sluiten met een cup.

Wij keken even naard e gebruiksaanwijzing van een standaard mooncup, en daar verschijnt de TSS-waarschuwing op dezelfde manier als op een doosje tampons.

Eén ding is zeker, aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter dan bij een cup.

De eenvoudige regels die je best even leest voor je een cup gebruikt

© makeagif

- Was goed je handen voor je je cup gebruikt, want stafylokokken kunnen je op je vel zitten.

- Was je cup nooit met basische zeep of met een alkalinegebaseerde zeep. Stafylokokken houden van PH-neutrale zones.

- Kies een cup die bij je lichaamsbouw past, want zo sluit hij beter aan. Stafylokokken houden van lucht, dus hoe beter aansluitend, hoe beter.

- Maak je cup minstens elke twaalf uur leeg, en spoel 'm ook uit. Zeker op het einde van je regels als de vloed een beetje vermindert.

Waarvan zijn cups nu eigenlijk gemaakt?

Als je je al vragen stelde bij de samenstelling van tampons, dan doe je dat waarschijnlijk ook van cups. Dat lijkt eigenlijk weinig minder transparant dan die van tampons.

Bepaalde merken zeggen duidelijk dat ze geen garanties kunnen geven over de aanwezigheid van chemische producten, andere geven de volgende leidraden: geen PVC, geen bleekmiddel, geen deodorant, parfum of absorberende gels.

Kunnen we op onze twee oren slapen?

Het is een beetje zoals met de meeste dingen: bij wie het volgens de regels van de kunst doet, en de richtlijnen volgt, is alles A-OK.

Lees meer