Waarom het Belgisch bier goed bezig is: aantal brouwerijen explodeert en we kiezen voor speciaal bier

Belgen hebben ook vorig jaar minder bier gedronken. Dat lijkt slecht nieuws voor een bierland als België, maar een studie van de Federatie van de Belgische Brouwers onthult ook een aantal andere trends. Zo laten we bijvoorbeeld vaker een gewoon pintje staan voor een speciaal bier. En hoewel we minder drinken, hebben we vorig jaar veel meer bier gebrouwen.

De trend is al enkele jaren bezig: Belgen drinken steeds minder bier. Sinds 1996 gaat onze bierconsumptie met gemiddeld 1,4 procent per jaar achteruit. Vorig jaar is de consumptie zelfs met 3,3 procent gedaald. Volgens Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers, heeft dat te maken met de invloed van externe factoren, zoals de tax shift, de terreurdreiging en de moeilijke situatie in de horeca. Maar wees gerust, België zal z'n status van bierland niet verliezen want de jaarcijfers van de federatie tonen ook een aantal positieve trends aan.

Minder pils, meer speciaalbier

We drinken minder, maar we zijn ook selectiever geworden. De trend om voor speciale bieren te kiezen heeft zich ook vorig jaar doorgezet. Zo is onze consumptie van pils (71%) lichtjes gedaald en is het aandeel van de degustatiebieren (11%) zelfs toegenomen. Die verscheidenheid aan biersoorten is uiteindelijk toch nog altijd ons visitekaartje.

Pils blijft wel de meest gedronken biersoort in ons land. Veel minder populair zijn de fruitbieren (2%). Ook de dorstlessende bieren (4%) worden niet zo vaak gedronken. Daarbij worden de witbieren en zure bieren gerekend.

224 brouwerijen

Vorig jaar is 250 miljoen euro in Belgisch bier geïnvesteerd. Dat is een recordbedrag en 18 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor. Ook het aantal brouwerijen is in een jaar tijd fors toegenomen. De Belgische brouwerijen zijn nu met 224, dat ze zijn er liefst 25 meer dan in 2015.

We exporteren meer

Hoewel de Belg dus minder bier consumeert, wordt er toch meer bier geproduceerd. Dat komt omdat de buitenlandse markten ook verlekkerd zijn op Belgisch bier. Wereldwijd is de export met 8 procent toegenomen, buiten de Europese Unie zelfs met 15 procent. "Markten zoals Amerika, China en Korea groeien exponentieel", zo licht Van de Perre toe.

In Europa is Frankrijk onze belangrijkste afzetmarkt. De Fransen kochten 8,1 procent meer Belgisch bier. Ook Nederland en Duitsland zijn goede klanten van onze brouwerijen. Buiten Europa zijn het vooral de Amerikanen die ons bier invoeren. China, Canada en Korea volgen.

© Getty Images

Belgische biercultuur erkend

Onze Belgische biercultuur is intussen ook erkend als immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Op 19 mei zal die erkenning gevierd worden. De federatie van de Belgische Brouwers roept iedereen dan ook op om volgende week het glas te heffen en te toosten met een Belgisch bier. Noteer het al maar in je agenda! Schol!

Lees meer