Alles opnieuw te herbeginnen: ook vijfde ronde levert geen rector op aan de UGent

Zoals verwacht heeft ook de vijfde ronde van de rectorverkiezingen aan de universiteit van Gent geen nieuwe rector opgeleverd. Ondanks een recordopkomst geraakten ze er dus weer niet uit. Van de Walle en Van Herreweghe kwamen meer dan 7 procen te kort om de nodige twee derde meerderheid te behalen. Gevolg: het hele proces begint, versneld, opnieuw. De start van de tweede cyclus is op 29 mei.

14.544 kiezers brachten hun stem uit, en 58,10 procent koos daarvan voor het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe. Dat is een kleine daling ten opzichte van de vorige ronde, waar ze 58,69 procent haalden. Al bij al is de verdeling gedurende de eerste vier stemrondes ongeveer hetzelfde gebleven. Het was dan ook geen verrassing dat er na de vijfde stemronde ook geen twee derde meerderheid werd behaald.

Vijf stemrondes is het maximum. Er moet nu dus een nieuwe cyclus worden opgestart. De hele kiesprocedure wordt opnieuw opgestart, al zal dat wel in een verkorte vorm zijn. Er kunnen weer dus nieuwe kandidaten opkomen. De eerste stemronde van deze nieuwe cyclus zal vallen op 19 juni. Deze rectorverkiezingen lijken dus nog een tijdje te zullen aanslepen.

Lees meer