Cyberaanval kan maandag nog een reeks slachtoffers maken, maar dit kan je doen om het risico te verkleinen

De wereldwijde cyberaanval van vrijdag heeft 200.000 slachtoffers gemaakt in minstens 150 landen, volgens Europol-topman Rob Wainwright. Hij waarschuwt ook meteen dat maandagochtend nog meer computers besmet kunnen geraken wanneer mensen opnieuw aan het werk gaan na het weekend.

De cyberaanval van afgelopen vrijdag was er een met ransomware. Dat is malware (lees: software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren) die een computer of gegevens op een computer blokkeert en dan van de gebruiker geld gaat vragen om de computer weer vrij te geven. Overheden waarschuwen echter dat betalen niet altijd leidt tot het vrijgeven van de computers.

Wat vrijdag gebeurd is, is ongezien: "We voeren jaarlijks operaties uit tegen ongeveer 200 cyberaanvallen, maar zoiets als afgelopen vrijdag hebben we nog nooit meegemaakt," aldus Europol-topman Rob Wainwright.

De slachtoffers zijn vooral bedrijven, maar Rusland en het Verenigd-Koninkrijk zijn bij de ergst getroffen landen aldus de topman in een interview met ITV. Door het virus kunnen verschillende ziekenhuizen bijvoorbeeld niet meer aan dossiers van patiënten, wat het erg moeilijk maakt om hen goed te verzorgen en te behandelen.

Worm verspreidt automatisch

"Het aantal besmettingen loopt op en ik vrees voor maandagochtend wanneer mensen op het werk aankomen en hun computer opnieuw aanzetten. Door de 'worm-functionaliteit' van de cyberaanval wordt de verwoestende software automatisch verder verspreid en blijven er nieuwe computers vergrendelen.

Incognito

Europol heeft een centrum rond cybercrime en ook een speciaal team samengesteld om het onderzoek naar de aanval te ondersteunen, maar Wainwright maakt zich weinig illusies: "Het zal erg moeilijk zijn om de daders achter deze aanval te identificeren of zelfs nog maar te lokaliseren. De gesofisticeerde groepen van cybercriminelen proberen via encryptie hun activiteiten te verdoezelen, dus we voeren een erg ingewikkelde strijd."

Oliver Gower van het Britse National Crime Agency heeft echter een andere mening: "Die mensen denken misschien dat ze incognito werken, maar wij gaan er alles aan doen om hen voor de rechter te krijgen."

Het is voorlopig nog gissen naar het waarom van de cyberaanval. Volgens Wainwright zouden er tot nu toe "opvallend weinig betalingen gedaan zijn om computers opnieuw te ontgrendelen." Meer informatie gaf hij daarover niet.

Wat kan je doen?

Je kan het risico om getroffen te worden door een cyberaanval niet helemaal uitsluiten, maar je kan de kans dat het gebeurt wel verkleinen door een paar kleine handelingen.

Heb jij (op je werk) een computer waar Windows XP opstaat? Zorg dan dat je computer wordt geüpdatet naar een recenter besturingssysteem. Windows 10 is de meest recente versie die je kan aanschaffen.

Zorg er ook voor dat er een anti-virussysteem geïnstalleerd is op je computer én mocht je dat al hebben, dat het programma volledig up-to-date is.

Nog een kleine tip is om geen bijlages of links te openen in e-mails van afzenders die je niet kent én om een 'ad blocker' te installeren in je internetbrowser.

Lees meer