Kersverse Miss USA past perfect in Trumps regering: "Gezondheidszorg is geen recht, maar een privilege"

De nieuwe Miss USA werd zondag gekroond, maar al tijdens de show kwam de winnares, Kara McCullough, onder vuur te liggen toen ze zei dat "gezondheidszorg geen recht, maar een privilege is".

De uitspraak kwam er niet per ongeluk, maar heel zelfzeker. Toen de host van de show vroeg aan de miss-kandidate "of ze vond dat Affordable Health Care voor alle Amerikanen een recht of een privilege is en waarom", antwoordde McMullough: "vast en zeker een privilege".

Ze voegde aan haar uitspraak nog het volgende toe: "als ambtenaar heb ik recht op gezondheidszorg. Om te genieten van gezondheidszorg moet je werk hebben. Het doel moet zijn om alle Amerikanen aan een job te helpen en daar gezondheidszorg aan te verbinden."

Op Twitter waren de meningen over haar uitspraak scherp, maar verdeeld.

Wetenschapper

McMullough is nochtans geen domme vrouw. Ze is wetenschapper en werkt voor de US Nuclear Regulatory Commission. Dat agentschap is opgericht om de publieke gezondheid en veiligheid te beschermen, gerelateerd aan nucleaire energie. Zo overziet het agentschap de veiligheid en beveiliging van kernreactoren, zorgen ze voor licenties voor radioactief materiaal en beheren ze ook alles wat kernafval aangaat.

Trump Care

De uitspraak van Miss USA past natuurlijk perfect in het straatje van president Donald Trump. Hij probeert met zijn regering om Obamacare te verwerpen en te vervangen door een nieuwe versie die gemakkelijkheidshalve Trumpcare werd gedoopt. Obamacare heeft er de voorbije zeven jaar voor gezorgd dat 20 miljoen Amerikanen extra konden genieten van gezondheidszorg. De inhoud van Trumpcare is allesbehalve duidelijk, maar het lijkt er sterk op dat miljoenen Amerikanen zonder verzekering zullen vallen.

Hoewel het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de goedkeuring heeft gegeven voor de afschaffing van Obamacare, is het plan van Trump nog lang niet in voege. Eerst moet het plan voor Trumpcare nog door de Senaat geraken en dat is een hele grote horde voor Trump.

Overigens was Trump 20 jaar lang de eigenaar van de Miss Universe-, Miss USA- en Miss Teen-verkiezing.

Lees meer