Ben je van het minste terug wakker? Zet eens wat ruis op

De Northwestern University, in de Amerikaanse staat Illinois, heeft een onderzoek gevoerd dat mensen zou kunnen helpen om eindelijk een nacht aan diepe en kwalitatieve slaap te genieten. Deze studie is vooral interessant voor mensen die niet diep genoeg slapen en van elk klein geluidje opnieuw wakker worden. Het geheim zit hem in ruis. Maar niet zomaar elke ruis ...

De wetenschappers hebben ondervonden dat een zachte geluidsstimulatie, die synchroon loopt met het ritme van de hersengolven, een diepe bevredigende slaap teweeg kan brengen. Volgens Phyllis Zee, de professor die aan het roer stond bij dit onderzoek, is de geluidsstimulatie een veilige en eenvoudige maatregel die de gezondheid van de hersenen kan verbeteren.

Pink noise

Het wondermiddeltje heet roze ruis, oftewel Pink noise. Dat is ruis waarin de lage frequenties sterker doorklinken dan de hoge (in tegenstelling tot witte ruis waar alle frequenties gelijk zijn). Je vindt roze ruis in verschillende natuurlijke geluiden terug. Bijvoorbeeld in het geluid van een waterval of zacht verkeer op de achtergrond is er roze ruis aanwezig.

De test

Het team aan wetenschappers voerde een test uit om hun theorie kracht bij te zetten. Ze vroegen enkele proefpersonen een geheugentest te doen na een nacht waarin de proefpersonen sliepen met een koptelefoon waardoor flarden aan roze ruis werden gestuurd. Daarna werd dezelfde geheugentest uitgevoerd na een nacht zonder roze ruis. Wat bleek: de test werd drie keer beter uitgevoerd nadat de proefpersonen hadden geslapen met roze ruis.

Dus voordat je naar de slaappillen grijpt, is geluidsstimulatie met roze ruis misschien wel eens iets om te proberen. Hieronder vind je een geluidsfragment van maar liefst 10 uur aan perfecte roze ruis. Je hebt alleszins niets te verliezen.

Probeer de slaapruis hier

 

Lees meer