Serieus? Europese Commissie wil 'waarschijnlijk kankerverwekkende' glyfosaat en RoundUp opnieuw toelaten

De saga rond het mogelijks kankerverwekkende spul glyfosaat, vooral bekend als werkend middel in de pesticide 'RoundUp', gaat verder. Nadat ze eerste een tijdelijke vergunning van een jaar uitreikten, werkt de Europese Commissie nu aan een toelating voor de komende tien jaar, ondanks tegenstrijdige onderzoeksresultaten over de kankerwekkendheid van RoundUp.

Veroorzaakt glyfosaat, de pesticide die van onder andere RoundUp zo'n succesvol product maakte, kanker? Volgens de Europese Commissie alleszins niet, die besliste daarom ook meteen om de procedure in gang te zetten om de pesticide de komende tien jaar opnieuw toe te laten.

Dat gaat in tegen het advies van de wereldgezondheidsorganisatie, die na een onderzoek concludeerde dat glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend" is, maar dat werd tegengesproken door experts van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kwam tot die conclusie.

Monsanto Papers

Maar in de 'Monsanto'-papers, die uitgebreid bekeken werden door onder andere Knack blijkt niet alleen die dat studies geen échte conclusies trekken, maar dat ze waarschijnlijk ook nog eens opgezet en gemanipuleerd werden door Monsanto, het moederbedrijf achter RoundUp. Die studies liggen aan de basis voor de rapporten van de Europese Commissie, maar een overzichtsstudie bevestigde al dat er genotoxisiche effecten zijn bij het gebruik van RoundUp.

Tegelijk kwamen er in Vlaanderen, Wallonië en Brussel drie verschillende regelgevingen voor het gebruik van RoundUp. 't Is te zeggen: er kwam een verbod voor particuliere aankoop, boeren mocht het spul dus wel nog vlotjes gebruiken.

Lees meer