Zo viert de wereld Internationale Dag tegen Homofobie

De hele wereld viert vandaag de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Overal ter wereld zijn er initiatieven om deze dag in de kijker te zetten, zo ook in ons land. In veel landen hangen regenboogvlaggen op aan ambassades en de gevels van bedrijven, maar er zijn nog een aantal plaatsen waar andere acties zijn ondernomen.

Dat de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei plaatsvindt, is geen toeval. Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (eindelijk) homoseksualiteit van de International Lijst van Ziektes. Tot die dag stond homoseksualiteit op de lijst beschreven als een psychische aandoening.

Tot op vandaag zijn er nog altijd mensen die homo- en/of transseksualiteit zien als iets vreemds en onnatuurlijks. Denk maar aan de brief die MNM-presentator Tom De Cock afgelopen weekend nog kreeg. Daarom is het belangrijk om de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie niet zomaar voorbij te laten gaan.

Brussel

In Brussel hebben ze dat alvast goed begrepen. Daar zijn er voor een beperkte periode zebrapaden bewerkt tot een kleurrijke regenboog én zijn er zeven kruispunten waar de verkeerslichten zijn aangepast.

Het mannetje dat aantoont of je al dan niet mag oversteken, is vervangen door twee mannetjes of twee vrouwtjes die handjes vasthouden. Op dit kaartje vind je de kruispunten waar je de bijzondere verkeerslichten kan zien.

Zaterdag vindt ook de Belgian Pride plaats in Brussel.

Amsterdam

In Amsterdam werd vorig jaar een jurk gemaakt, de Amsterdam Rainbow Dress. In de jurk zitten 72 vlaggen verwerkt van landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is.

Speciaal voor vandaag staat de jurk in de foyer van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nijmegen

In het Nederlandse Nijmegen zijn een aantal mensen vannacht zebrapaden gaan inkleuren met regenboogkleuren.

Brisbane

In het Australische Brisbane is een van de bruggen volledig opgefleurd met lichten in alle kleuren van de regenboog.

Berlijn

In de Duitse stad Berlijn zijn kleurrijke ballonnen opgehangen voor de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Yorkshire

In het Britse Yorkshire dragen de ambulanciers vandaag regenboogstrepen op hun jas als steun naar de holebi-community.

Lees meer