Gelijkheid in Frankrijk: evenveel vrouwen als mannen in de regering van Macron

Kersvers, Frans president Emmanuel Macron heeft alle namen van zijn ministers bekendgemaakt. Wat meteen opvalt is dat Macron zijn belofte heeft gehouden en gekozen heeft voor evenveel mannen als vrouwen. Een eerste stap naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen? De pas gevormde regering is alvast een sterk signaal van Macron.

Macron had na zijn verkiezing beloofd om zijn regering te vullen met 11 mannen en 11 vrouwen, links- en rechtsgezinden en ervaren politici en nieuwkomers. En Macron kwam zijn belofte na. Iets na 15 uur maakte hij vandaag bekend wie in zijn regering zal zetelen. Enkele dagen geleden vertelde Marcron al dat Edouard Philippe premier wordt.

De vrouwelijke ministers

Met Sylvie Goulard, Muriel Pénicaud, Agnès Buzyn, Elizabeth Borne, Annick Girardin, Françoise Nyssen, Marielle de Sarnez, Frédérique Vidal, en Laura Flessel-Colovic heeft Macron een mix van ervaren rotten en nieuwelingen gekozen.

Sylvie Goulard wordt minister van Defensie en is al lid van het Europees Parlement waar ze deel uitmaakt van de liberale ALDE-fractie.

Muriel Pénicaud wordt minister van Werk, heeft geen politiek verleden en komt uit de zakenwereld.

Agnès Buzyn is ook een leek in de politiek. Zij is arts en wordt nu minister van Volksgezondheid.

Elizabeth Borne werkte in de jaren 90 al op het kabinet van de socialistische premier Lionel Jospin. Ze heeft dus bakken ervaring in de politiek en krijgt de post van minister van Transport.

Annick Girardin wordt minister van de Franse Overzeese Gebieden en zit in de partij Parti radical de gauche.

Françoise Nyssen is een Belgische die nu minister van Cultuur wordt. Ze is geboren in Brussel en heeft een dubbele nationaliteit. Voor ze in de uitgeverswereld ging, werkte ze in de jaren 70 voor het Belgisch ministerie van Milieu.

Marielle de Sarnez is de rechterhand van François Bayrou en wordt minister van Europese Zaken.

Frédérique Vidal is een universiteitsprofessor zonder politieke ervaring en hij zal minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie worden.

Laura Flessel-Colovic is gloednieuw in de politieke wereld, want ze was in het verleden topsporter. Ze is een Franse schermster en werd meervoudig Frans kampioen, Europees kampioen, wereldkampioen en Olympisch kampioen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij de functie van minister van Sport op zich zal nemen.

De mannelijke ministers

In de regering zullen Jean-Yves Le Drian, Gerard Collomb, Bruno Le Maire, François Bayrou, Nicolas Hulot, Jean-Michel Blanquer, Richard Ferrand, Gérald Darmanin en Jacques Mézard ook een functie opnemen.

Jean-Yves Le Drian wordt minister van Buitenlandse Zaken. Onder ex-president Hollande was hij minister van Defensie en is socialistisch ingesteld. Hij wordt ook minister van Europa.

Gerard Collomb is ook een socialist en was tot nu toe burgemeester van Lyon. Hij wordt minister van Binnenlandse Zaken.

Bruno Le Maire wordt minister van Financiën nadat hij onder president Sarkozy minister van Landbouw en later staatssecretaris voor Europese Zaken. Hij is een rechts-conservatieve politicus.

François Bayrou gaat het ministerie van Justitie leiden en komt van de centristische partij Modem.

Nicolas Hulot is een bekende milieu-activist in Frankrijk zonder politieke achtergrond. Hij wordt minister van Ecologie.

Jean-Michel Blanquer is een jurist die actief was op het ministerie van Onderwijs onder president Sarkozy. Hij wordt nu minister van Onderwijs.

Richard Ferrand was in het verleden volksvertegenwoordiger voor de PS en sloot zich vorig jaar aan bij de partij van Macron, En Marche!. Hij werd secretaris-generaal van de partij en wordt minister van Territoriale Cohesie.

Gérald Darmanin wordt de nieuwe minister van Begroting. Hij was tot nu toe burgemeester van Tourcoing en is lid van de rechtse partij Les Républicains.

Jacques Mézard is uitgesproken links en was senator voor hij minister van Landbouw werd. Hij is lid van de partij Parti radical de gauche.

De staatssecretarissen

Er zullen ook vier staatssecretarissen in de regering-Macron zitten en ook die posten zijn verdeeld over twee mannen en twee vrouwen.

Marlène Schiappa is auteur, ondernemer en links gericht. Zij wordt de nieuwe staatssecretaris voor Gelijkheid tussen Mannen en Vrouwen.

Sophie Cluzel wordt staatssecretaris voor Personen met een Handicap.

Christophe Castaner is een socialist die zich vorig jaar bij En Marche! aansloot. Hij wordt woordvoerder van de regering en staatssecretaris belast met de relaties met het parlement.

Mounir Mahjoubi wordt dan weer staatssecretaris van Digitalisering. Onder president Hollande werd hij vorig jaar nog benoemd tot voorzitter van de nationale raad voor digitalisering.