Patat! Europa geeft Facebook een boete van 110 miljoen euro voor WhatsApp

Facebook moet aan Europa een boete van 110 miljoen euro betalen omdat het misleidende informatie heeft verstrekt rond de overname van WhatsApp in 2014. Dat heeft de Europese Commissie beslist. 

Toen Facebook toestemming vroeg voor de overname van WhatsApp, liet het de Europese toezichthouder weten dat de gebruikersgegevens van de twee diensten niet automatisch aan elkaar gekoppeld zouden worden. Maar in augustus vorig jaar voerde het bedrijf een wijziging van de algemene voorwaarden door en koppelde het bedrijf de twee diensten wél aan elkaar.

De gebruikersgegevens van WhatsApp worden bijvoorbeeld gebruikt voor advertenties en vriendschapssuggesties op Facebook.

"Gelogen"

Volgens de Europese Commissie wist Facebook al in 2014 dat de mogelijkheid om gebruikersgegevens te koppelen bestond. De Commissie neemt Facebook kwalijk dat het heeft gelogen daarover: het bedrijf beweerde in 2014 dat dat technisch helemaal niet mogelijk was.

De Europese Commissie stuurde in december al zijn bezwaren tegen de handelwijze naar Facebook, waarna het bedrijf tijd kreeg om te reageren.

De Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zegt op Twitter dat de commissie accurate informatie nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Brussel benadrukt dat de boete geen gevolgen heeft voor de overname zelf. Die werd al in 2014 goedgekeurd.

Facebook komt er nog goed vanaf

Na kritiek van Europese privacywaakhonden stopte Facebook trouwens in november tijdelijk met het gebruiken van WhatsApp-data bij Europese gebruikers.

Met de boete van 110 miljoen euro komt Facebook er eigenlijk nog goed vanaf. De maximale boete had kunnen oplopen tot 1 procent van de omzet van Facebook, en die was vorig jaar 27 miljard.

Maar omdat het bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek wordt niet de maximale straf opgelegd.

De boete is wat de Commissie betreft dan ook vooral “een principiële kwestie”. De verplichting om juiste informatie te verstrekken, bestaat onafhankelijk van de vraag of die informatie invloed heeft op het besluit om de overname goed te keuren, schrijft de Commissie.