Campagne Trump had minstens 18 keer geheim contact met Russen. En één van die contacten is wel heel interessant

Op minstens achttien momenten zou het campagneteam van Donald Trump in het geheim contact hebben gehad met Russische autoriteiten. De contacten vonden plaats in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november 2016. Eén van de figuren waar ze contact mee hadden, was de oligarch Viktor Medvedchuk, een vertrouweling van Putin, die zelfs de peter is van Medvedchuks dochter.

Het persbureau Reuters meldt dat op basis van verklaringen van Amerikaanse ambtenaren. Deze gesprekken gingen na de verkiezingen verder. Ze gingen onder meer over het opzetten van een geheim communicatiekanaal, een achterpoort, opdat Trump en Putin met elkaar zouden kunnen spreken zonder dat Trump daarvoor langs de “national security bureaucracy” zou moeten passeren. Dat laatste zou Reuters van vier verschillende ambtenaren te horen hebben gekregen die momenteel in de Trump-administratie werken.

Onder anderen Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur, zou telefoongesprekken en e-mailcontact hebben gehad met Russische ambtenaren. Ook andere adviseurs van Trump hebben contact gehad met deze ambtenaren. Zes keer zou gesproken zijn met de Russische ambassadeur in Washington, Sergey Kislyak.

De verklaringen van de ambtenaren zijn onderdeel van het onderzoek naar de bemoeienis van Rusland met de verkiezingen. Eerst deed FBI-directeur Comey onderzoek naar deze bemoeienis, maar hij werd vorige week ontslagen. Gisteren werd het onderzoek overgenomen door oud-FBI-baas Robert Mueller. Mueller is aangesteld als speciale aanklager in het onderzoek, waardoor hij meer mogelijkheden krijgt om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren dan een gewone aanklager. Hij kan bijvoorbeeld minder makkelijk worden weggestuurd door de president.

Trump is helemaal niet blij met de benoeming van Mueller. De president roept al maanden dat het onderzoek een excuus van de Democraten is voor hun verlies bij de presidentsverkiezing en spreekt van fake news.

Het Witte Huis ontkende in januari dat er tijdens de verkiezingscampagne contact is geweest met de Russen.

Viktor

Er duikt nog een bijzonder naam op met wie team Trump concact had: de oligarch Viktor Medvedchuk. Dat zou door drie bronnen bevestigd zijn. Medvedchuk is een vertrouweling van Putin die zelfs de peetvader van diens dochter is. De echtgenote van Putins sidekick, de Russische premier Medvedev is de peetmoeder van dat kind. Bij de Kyiv Post noemen ze Medvedchuk "the undisputed leader of Russia’s fifth column in Ukraine." Stanislav Belkovsky, een Russische politieke analist, zegt, gevraagd naar de rol van Medvedchuk doodsimpel: “He is Putin’s personal representative.”

Medvedchuk wordt beschouwd als één van de masterminds achter de moord op 25 december 2013 op de Oekraïense journaliste Tetiana Chornovol. Twee jaar geleden kocht hij een yacht van 180 miljoen euro. Een tweede, want hij had er al eentje.

De Royal Romance is 92,5 meter lang en heeft een zwembad van 12 meter aan boord bijvoorbeeld. Hoe Medvedchuk aan het geld kwam is een mysterie. Of niet. Medvedchuk blijkt voor Putin bijvoorbeeld de overname van Vitaliy Haiduk’s aandelen in de Industrial Union of the Donbas, één van de grootste staalproducenten in Oekraïne, te hebben geregeld. Officieel was de overnemer de Vneshekonombank (VEB). Maar de voorzitter van de raad van toezicht van die bank is Vladimir Putin. Met de deal was officieel meer dan een miljard euro gemoeid, maar daarvan belandde slechts een fractie op de rekeningen van de verkoper. Amper een maand later bestelde Medvedchuk zijn yacht. Waarop hij, in de Krim uiteraard, ondertussen Putin al ontving.