Peeters wil e-commerce redden met tax shift, coalitiepartners reageren kribbig: "Wacht, wie weigerde dat op te lossen?"

De eerste superministerraad over veiligheid en justitie verliep volgens het boekje: na veel voorbereidend werk kon de goednieuwsshow opgevoerd worden. Maar voor de volgende, sociaaleconomische superministerraad belooft het heet te worden. Want vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil een tax shift "om de e-commerce in België te houden". "Maar wie weigert nu al jaren die e-commerce te regelen? Juist, diezelfde Peeters", is bij de coalitiepartners te horen.

De sector van de e-commerce boomt: steeds meer Belgen shoppen online. Alleen, tegenwoordig is de helft van al die aankopen eigenlijk al 'buitenlands': de pakjes worden buiten de landsgrenzen verwerkt, en de betaling vloeit naar een buitenlands bedrijf. Vooral Nederland pakt de jobs weg.

De reden is simpel: de meest van die pakjes worden 'flexibel' verwerkt, vooral 's avonds en 's nachts. Want mensen willen bestellen, en de volgende dag geleverd krijgen. Maar voor dat late werk en nachtwerk is de sociale wetgeving stevig in België: dan moet je meer betalen aan je werknemers. Veel meer dan in de buurlanden, die zo een 'concurrentieel voordeel' hebben.

CD&V-vicepremier Kris Peeters, die niet aanwezig was op de eerste superministerraad, zet de e-commerce nu op de agenda van de superministerraad: "Er moet een nieuwe tax shift komen, om de lasten op lonen verder te verlagen, en de belastingen elders te gaan halen", kondigt hij aan. Hij denkt specifiek aan sectoren als de e-commerce, bouw en transport. "Er is nog steeds een belangrijk loonkostenverschil met Nederland, wat e-commerce betreft 17 procent. Daarom moeten we kijken of we iets extra kunnen doen voor die sectoren."

Partners hebben de cynische opmerkingen klaar

Dat leverde meteen een paar cynische opmerkingen op. "Wie is in de eerste plaats de man die al maanden een oplossing voor e-commerce tegenhoudt? Toch wel diezelfde Kris Peeters zeker?", zo viel bij een coalitiepartners te horen. "Eerst zelf de miserie organiseren, om dan de magische oplossing te vinden", zo merkte een ander op.

Binnen de regering ligt het dossier inderdaad al lang op tafel. Daarbij wilden zowel de liberalen als de N-VA een stevige versoepeling voor de regels op nachtwerk voor de distributiesector. Maar de christendemocraten en vicepremier Peeters bleven wijzen naar de sociale partners, die het zelf moesten regelen onderling. Maar vakbonden en werkgevers raken er maar niet uit, waardoor er de facto niets verandert, en de jobs naar vooral naar Nederland vloeien.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo legde gisteren al de vinger op de wonde. Een lastenverlaging is allemaal goed en wel, maar het echte probleem is daarmee niet opgelost: "Er moet ook werk gemaakt worden van een soepelere arbeidsmarkt. De rigide regels voor nachtarbeid remmen de e-commerce in ons land af."

De grote dossiers op tafel

Vraag is dus of er specifiek voor die sectoren nu een nieuwe tax shift komt. Want dat kost uiteraard geld, en dat is er niet in overvloed. In de zomer wacht een begrotingsoefening die tot 6 miljard kan oplopen. En de coalitiepartners hebben ook ambities. N-VA heeft nog de hervorming van de vennootschapsbelasting in de kast liggen. Die halen ze vast van onder het stof als de grote dossiers moeten bovengehaald worden. En met de hervorming van de arbeidsmarkt beweegt Open Vld ook mee, anders wordt dat heel moeilijk voor de liberalen.

Hoe dan ook, de openingszet is gemaakt voor de grote sociaal-economische ministerraad. Afwachten wat die oplevert. "100 miljoen euro uitgeven aan nieuwe maatregelen, dat is uiteindelijk niet moeilijk hé", vat een regeringsbron de vorige superministerraad samen. Want de maatregelen voor veiligheid en justitie kosten samen dat ronde bedrag. "Het gaat erover dat er wat structurele maatregelen moeten genomen worden, dat we als regering durven onze nek uitsteken. Want op de eerste grote ministerraad was er daar weinig sprake van."

Lees meer