Beweging.net heeft nieuwe baas: de onbekende Peter Wouters moet nu Arco-dossier regelen

Beweging.net, de belangrijkste zuil van het land (waarin ACV  zit, maar ook de CM, of Okra), heeft een nieuwe baas. Het is de onbekende Peter Wouters, opleidingshoofd van de sociale school in Heverlee. Hij moet het dossier van Arco eindelijk tot een goed einde brengen.

Niet Eddy Peeters, de kabinetschef van Kris Peeters (CD&V), en ook niet de dochter van Gentse lijsttrekker Mieke Van Hecke, Linde De Corte, maar Peter Wouters is de nieuwe kopman van Beweging.net. De christelijke zuil kiest daarmee niet voor een 'politieke' nieuwe voorzitter, maar iemand die echt uit hun beweging komt.

Wouters is 47 jaar en werkt als opleidingshoofd aan de Campus Sociale School Heverlee. Hij heeft een heel stevig palmares binnen Beweging.net, en is duidelijk de man van de basis.

Grote uitdagingen

De uitdaging voor Wouters is niet min. Het voormalige ACW verloor op korte tijd enorm veel politieke kracht. Binnen CD&V is het bijzonder stevig vertegenwoordigd, kijk maar naar hoeveel leden in de Kamer van CD&V tegelijk ook ACW'ers zijn. Maar politiek kostte de Arco-affaire erg veel krediet.

Die investeringskas van het ACW had tot 800.000 leden die op die manier belegden in Dexia. Maar toen dat overkop ging, verloren de Arco-coöperanten net als gewone aandeelhouders hun geld. Alleen sleepte CD&V onder druk van het ACW een compensatieregeling uit de brand. Maar die is nog steeds niet betaald, het juridisch kluwen is enorm, het politieke veld vol landmijnen.

Voorganger Patrick Develtere moest heel veel energie in dat dossier steken. Tegelijk gaf hij het ACW wel die nieuwe naam, Beweging.net. Maar de politieke slagkracht kon Develtere nooit meer teruggeven aan zijn beweging. Afwachten of wat Wouters wel lukt.

Lees meer