Gaf Erdogan persoonlijk opdracht om demonstranten VS in elkaar te slaan? Het lijkt er op

Het lijkt er sterk op dat de Turkse president Erdogan zijn lijfwachten dinsdag persoonlijk heeft bevolen om demonstranten bij de Turkse ambassade in Washington in elkaar te slaan. 

Negen demonstranten werden gewond, twee zijn gearresteerd. Ook twee lijfwachten van Erdogan zijn gearresteerd, maar ze werden snel weer vrijgelaten. Het internationale recht verbiedt de arrestatie van bezoekende staatshoofden en leden van hun entourage.

Bij de ambassade hadden zich 20 tot 30 anti-Erdogan-betogers verzameld. Op beelden is te zien hoe demonstranten worden geslagen en geschopt. Zeker twee betogers liepen weg met een bebloed hoofd. Verder is te zien hoe mannen met pakken en stropdassen meedoen aan de vechtpartij.

Nieuwe video

In een nieuwe video die is opgedoken is te zien dat de limousine van Erdogan bij de ambassade staat en de beveiliging naar de demonstranten kijkt. Erdogan lijkt direct opdracht te geven om de demonstranten aan te pakken. Hij praat met een bodyguard, die praat weer met een andere beveiliger. Beveiligers beuken daarna massaal in op de demonstranten en trappen mensen na die al op de grond liggen. Even later stapt Erdogan zelf uit en bekijkt de afloop.

In Turkije zelf wordt het verhaal verteld dat de beveiligers uit zelfverdediging hebben gehandeld. De demonstranten waren opgefokt en agressief en de beveiligers sprongen alleen maar bij, is de officiële Turkse versie.

Dat de president zich bemoeide met een betoging op buitenlands grondgebied, terwijl hij op bezoek was in de VS, maakt de zaak nog opvallender. Volgens de Republikeinse senator John McCain, bepaald geen vijand van Turkije, moet de Turkse ambassadeur het land worden uitgezet. De ambassadeur is op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.