Op zoek naar werk voor deze zomer? Deze sectoren hebben de bestbetaalde vakantiejobs

Deze zomer heb je echt een vakantiejob nodig. Want laat ons eerlijk zijn: je bent platzak en hebt nood aan fondsen om op je favoriete festival te investeren in bier en hamburgers. Maar geen zorgen. Als je je zoektocht naar een vakantiejob slim aanpakt vind je misschien wel een job waar je jezelf warempel amuseert. Of misschien vind jij wel een job met een verassend hoog loon!

Passie boven loon

Volgens Maarten, van de onafhankelijke website vakantie-job.be, zijn er wel degelijk sectoren waar de lonen voor jobstudenten hoger liggen dan in andere. "De best betaalde jobs vind je in de metaalsector, petrochemie en energiesector", zo vertelt Maarten. "Die sectoren hebben sterke CAO's met hoge minimumlonen, ook voor studentenjobs". Een CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) is een schriftelijke overeenkomst tussen werknemer en werkgever.

Maar volgens Maarten zijn jobstudenten over het algemeen niet gefixeerd op een smak geld bij het kiezen van hun vakantiejob. "We doen elk jaar een rondvraag bij gebruikers van vakantie-job.be naar welke hun leukste en interessantste vakantiejob was. De resultaten zijn zeer duidelijk. Loon is minder belangrijk", aldus Maarten.

"Studenten zijn eerder geneigd een job te kiezen die aansluit bij hun studiekeuze en hun latere job. We denken hier bijvoorbeeld aan een vakantiejob in de zorg, de IT, als animator of als ingenieur", zo zegt Maarten. Wat vooral opvalt is dat de populairste jobs degene zijn die aansluiten bij de persoonlijke passies van de student. Zo zijn de jobs bij autobedrijven, filmzalen en op festivals het meest in trek bij jobstudenten.

Pro-actief

Ook raadt Maarten aan om, in je zoektocht naar de geschikte vakantiejob, pro-actief te werk te gaan. "Vijf à tien jaar geleden was het moeilijker om een vakantiejob te bemachtigen zonder daarbij afhankelijk te zijn van een interimkantoor. Dat is nu anders", vertelt Maarten. "Als je een job zoekt rond de interimkantoren heen heeft dat zeker zijn voordelen. Interimkantoren hebben een vaste lijst met werkplaatsen bij hun klanten: de bedrijven. Als je daarbuiten durft zoeken zul je zien dat er een veel wijder spectrum aan interessante jobs te vinden is. Op onze site vakantie-job.be proberen we je daarbij te helpen."

Lees meer