Vergeet die "harde vergadering": Donald Trump heeft 45 minuten voor premier Michel en het is business as usual

Ja, in campagnetijd noemde hij Brussels een 'hellhole', maar een vijandige vergadering gaat het helemaal niet worden, tussen Donald Trump en Charles Michel. De Amerikaanse president en de Belgische premier hebben een onderhoud van 45 minuten, wat de gebruikelijke lengte is. Voor de koning heeft Trump minder tijd, daar valt ook niet echt iets mee te bespreken. 

Vandaag landt Donald Trump op Melsbroek. Daar al zal de eerste minister de Amerikaans president verwelkomen. Niet ongewoon voor zo'n hoog bezoek, en duidelijk een signaal dat België z'n rol als 'host nation' voor de grote Navo-top correct wil spelen.

Niet abnormaal natuurlijk: België heeft zowel het nieuwe Navo-hoofdkwartier als de EU die Brussel als uitvalsbasis hebben. Het is dus absoluut cruciaal dat de Belgische diplomatie en de regering daarbij als bruggenbouwers gezien worden, niet als criticasters of luis in de pels.

De verhalen als zouden premier Charles Michel, laat staan koning Filip, vandaag dus de Amerikaanse president Donald Trump even de les gaan lezen over hoe en wat op vlak van de grote dossiers in de globale politiek, zijn dus totaal van de pot gerukt. Want zo'n positie zou totaal botsen met de rol die België al decennia lang speelt internationaal: eerder de grijze muis dan de keffende poedel.

Verhofstadt kefte ooit naar de Amerikanen, lang duurde dat niet

Premier Michel kondigde al aan dat hij "zonder naïviteit" wel het klimaatakkoord en de waarden van de Europese Unie zal verdedigen. Dat is zowat het verste dat de Belgische premier zal gaan: de dossiers even aangeven. Maar van een "harde vergadering" kan geen sprake zijn, voor de leider van het centrumrechtse Belgische kabinet.

De laatste twintig jaar was er maar één moment waarop België de confrontatiepolitiek koos met de VS: de paars-groene periode van premier Guy Verhofstadt (Open Vld). België weigerde toen niet alleen om mee te doen in het conflict met Irak, maar ook om munitie door te laten voor de landen die wel in oorlog waren met Saddam Hoessein. Dat leidde tot spanningen met de VS en de UK.

Lang duurde die spanning niet. Toen Verhofstadt in 2006 dan op bezoek was in Washington DC bij toenmalige president George W. Bush, was de toon plots weer helemaal amicaal. Verhofstadt pochte toen dat hij 50 minuten op de koffie mocht en achteraf stelden beide leiders "dat er geen bad blood" meer was tussen België en de VS.

De lengte van de gesprekken met Trump tonen meteen ook aan dat het 'business as usual' is: de Amerikaanse president trekt een eerder gebruikelijke 45 minuten uit voor het onderhoud met de premier. Daarbij staan vaak ook zakelijke belangen op het spel: de Amerikanen zijn zowat de belangrijkste buitenlandse investeerders in de Belgische economie.

En ook het bezoek aan koning Filip krijgt de proportie die het verdient: 10 minuten, een handshake en een gesprek dat weinig voorstelt. Koning Filip maakte z'n agenda leeg om de zaak nauwgezet voor te bereiden, maar het valt af te wachten of Trump enige aandacht zal besteden aan de inhoud van zo'n gesprek.

Lees meer