Hoeveel betalen patiënten eigenlijk voor die typische 'ziekenhuismaaltijden'?

Vanavond op het menu: een droog stuk varkensvlees met een lichtbruine zetmeelsaus en een appelsien. Neen, een culinaire openbaring is het niet, dat ziekenhuiseten. Dat kan je ook moeilijk verwachten voor het geld dat ziekenhuizen uitgeven aan de maaltijden. Maar hoeveel betaal je als patiënt eigenlijk voor je lekker voedzame smurrie?

Wel, goed nieuws! Voor de bonen in tomatensaus die je naar binnen werkte, nadat je afscheid nam van je appendix, hoef je geen rekening te verwachten. Dat vertelt Suzy Van Hoof, woordvoerder voor het Universitair Ziekenhuis van Leuven. "Ziekenhuizen worden via de overheid gefinancierd", zo zegt Van Hoof. "De regeling is dat wij geen maaltijdkosten mogen doorrekenen aan patiënten."

Uit cijfers, die N-VA-kamerlid Yoleen Van Camp opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block, blijkt dat ziekenhuizen gemiddeld per patiënt 7,41 euro uitgeven aan maaltijden. Nu pleit Van Camp voor hogere basisfinanciering om de kwaliteit van het ziekenhuiseten omhoog te helpen.

Lees meer