Trump speelt Calimero op NAVO-top: "Jullie betalen niet genoeg en dat is niet eerlijk"

Zoals verwacht is de passage van de Amerikaanse president Donald Trump aan het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO niet onopgemerkt voorbij gegaan. Trump was streng voor de Europese landen die volgens hem te weinig bijdragen aan het NAVO-budget. De Verenigde Staten is de grootste geldschieter van het translatlantisch verdrag, in Europa wordt de richtlijn nauwelijks gehaald.

Volgens Donald Trump staat de Europese bevolking zo'n 119 miljard dollar in de schuld bij de Amerikanen. Dat is het bedrag dat de VS zou bijgepast hebben in het NAVO-budget, terwijl de Europese staten nog steeds niet de richtbijdrage van 2% van het BNP halen. De EU heeft bepaald dat alle landen dat binnen zeven jaar moeten halen. "Dat chronisch wanbetalen moet stoppen", aldus de president bij de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier.

De uitspraken zijn een bocht van 180° voor Trump: oorspronkelijk noemde hij de NAVO overbodig en achterhaald, maar na een meeting met NAVO-hoofd Jens Stoltenberg veranderde dat. Nu bundelt de VS de krachten met de andere NAVO-landen om "onze gemeenschappelijke veiligheid" te kunnen garanderen. De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Terrorisme, immigratie en Rusland

Dat bleek ook duideiljk bij de prioriteiten die Trump aan de NAVO wil geven: terrorisme, immigratie en de relatie met Rusland waren daar de sleutelwoorden. Om dat eerste te illustreren, verwees hij ook meteen naar de aanslag in Manchester van afgelopen week. "We moeten ons verenigen en de moordenaars en extremisten pakken", aldus Trump.

Over Manchester moest Trump overigens mea culpa slaan na een berisping van de Britse eerste minister Theresa May. Zij tikte Trump op de vingers over een lek in verband met het politie-onderzoek naar de aanslag. De New York Times had onder andere foto's gepubliceerd van de bom die gebruikt werd in de Manchester Arena. Trump liet op zijn beurt weten dat hij "een grondig onderzoek" zou laten voeren.

Lees meer