Niet het grootste licht, ADHD of gewoon an idiot abroad? Hoe iedereen het héél simpel probeert te houden voor Trump

Adviseurs zetten Trumps naam zo vaak mogelijk in rapporten die ze voor hem maken, zelfs als het niet echt over hem gaat. Het is een trucje dat ze hebben ontdekt om de president bij de les te houden. Als er geen prentjes bij staan, kaartjes en het langer dan een A4 is, houdt Trump sowieso op met lezen blijkbaar. 

Nee, dat is geen grap. Het doorgaans uitstekend ingelichte Foreign Policy (een publicatie die overigens helemaal niet pro- of contra-Trump valt te noemen) heeft vernomen van een een lid van de National Security Council dat “we have learned to strategically include Trump’s name in as many paragraphs as we can because he keeps reading if he’s mentioned”.

De Nationale Veiligheidsraad is een orgaan dat de president van de Verenigde Staten adviseert op het gebied van het buitenlandse beleid en zaken die de nationale veiligheid aangaan.

Leden zijn naast de president en vicepresident ook diverse ministers die het kabinet vormen alsmede andere buitenlandadviseurs van de president, zoals de nationale veiligheidsadviseur en de opperbevelhebbers van de strijdkrachten.

En: “He likes single-page memos and visual aids like maps, charts, graphs and photos”.

Zonder prentjes en langer dan een pagina is moeilijk

Laten we dit even anders zeggen: na bijna vier maanden hebben ze bij het wellicht belangrijkste beleidsorgaan ter wereld ontdekt dat de machtigste man ter wereld doorgaans stopt met belangrijke dingen te lezen tenzij hij zijn eigen naam ziet staan. En dus: zorg dat in elke paragraaf zeker zijn naam staat en hopelijk blijft hij dan bij de les.

Zonder prentjes en als het langer dan een bladzijde is, wordt het moeilijk voor een volwassenen man die wat doorgaat als ’s werelds moeilijkste job uitoefent.

“Hij heeft een bijzonder korte aandachtspanne en is heel snel afgeleid”: het is niet de eerste keer dat we dat horen. Uit lekken van “gewone” Witte Huis-medewerkers was al gebleken dat ultrakorte verslagen met bulletpoints en veel plaatjes de norm waren geworden.

Er blijkt ook specifiek doorgegeven te zijn aan deelnemers van de NAVO-top en de G7 waar Trump op zijn eerste reis aan deelneemt, om het “de president niet te zwaar te maken”. (Letterlijk: “to avoid taxing President Donald Trump”.)

Trumps medewerkers waren bang dat de president de tops te saai zou vinden en dat hij snel afgeleid zou raken. Bondgenoten kregen het nadrukkelijk verzoek gesprekken met Trump kort te houden, maximaal twee tot vier minuten.

Een bron die nauw betrokken was bij het voorbereiden van de NAVO-top, zegt dat het “belachelijk is hoe alles gesimplificeerd moest worden … It was like preparing to deal with a child – someone with a short attention span and mood who has no knowledge of NATO, no interest in in-depth policy issues, nothing…”.

Homebird Trump

Simpel, niet te veel (geen eigenlijk) nieuwe dingen: het is Trump in a nutshell. De Amerikaanse president maakt de reis die hem ook naar ons land bracht dik tegen zijn goesting.

Trump heeft er wel nooit een geheim van gemaakt dat hij als president niet vaak Amerika wil verlaten. “Ik heb geen tijd om te reizen. Amerika heeft nu mijn aandacht nodig”, zei hij in eerdere interviews. Zijn voorgangers Obama, Bush jr., Clinton, Bush sr. en Reagan gingen al in de eerste weken van hun presidentschap naar het buitenland. Trump heeft vier maanden gewacht met zijn eerste trip.

Dat de voornaamste reden is dat hij andere aandachtspunten heeft, valt echter te betwijfelen. We zagen tijdens de verkiezingscampagne al dat Trump een echte “homebird” is. Dan vloog hij bijvoorbeeld met Trumpforce One naar een campagnebijeenkomst om na afloop meteen in zijn privéjet naar huis te vliegen. Hij slaapt het liefst elke dag in zijn eigen bedje.

Kapotgebakken steak met ketchup

Ook aan tafel is voor Trump niet echt iets avontuurlijk weggelegd. Hij eet vooral biefstuk (compleet doorbakken en met ketchup) of hamburgers met frieten en ander fastfood.

Wanneer hij op weekend gaat naar zijn luxueuze complex Mar-a-Lago, eet hij daar vooral gehaktbrood blijkbaar. De chef heeft instructies gekregen hoe hij dat moet bereiden: volgens een recept van Trumps moeder.

Wanneer Trump eet bij Jean-Georges, het driesterrenrestaurant in Trump International Tower in New York, dan vraagt hij achter ”the special thing you make for me”. Dat is dan een steak die zo hard gebakken is dat hij bijna van het bord stuitert. Met ketchup.

Er is uiteraard niks mis met je vlees kapot te laten bakken - naar schatting één op zes steaketers hebben hem graag “goed gebakken”. En de studies die gedaan zijn die gedaan zijn om karaktertrekken te linken aan hoe je je vlees wil, zullen we ook maar niet echt té serieus nemen.

Wat experts vooral zien in Trumps eetgewoonten is een hardnekkige weigering om nieuwe dingen te proberen. Daar zijn al meer studies over gedaan, en ze wijzen wel allemaal in dezelfde richting: mensen die vasthouden aan een beperkt, familiair dieet, staan over het algemeen ook op andere vlakken niet echt open voor andere dingen. Zoals meningen van andere mensen.

IQ: hoe slim is Trump eigenlijk?

Een andere vraag die rijst, is deze: misschien heeft Trump niet alleen een ADHD-profiel of is ie zelfs borderline autistisch, misschien moet het allemaal wat simpeler omdat hij niet echt heel slim is.

Trump spreekt dat zelf tegen. Hij heeft al verschillende keren van zichzelf gezegd dat hij heel intelligent is.

“Sorry losers and haters, but my I.Q. is one of the highest -and you all know it! Please don’t feel so stupid or insecure, it’s not your fault”, tweette hij bijvoorbeeld vorig jaar nog.

En: “I know some of you may think I’m tough and harsh but actually I’m a very compassionate person (with a very high IQ) with strong common sense.”

Trump heeft in het verleden zelfs laten vallen dat hij een IQ van 165 heeft. Dat zou hem effectief bijzonder slim maken. Slechts 2 à 3 mensen op de 10.000 hebben zo’n hoog IQ.

De meeste Amerikaanse presidenten hadden een IQ van rond de 140. Jimmy Carter scoorde 153, Bill Clinton 156. JFK zelfs 158. Nixon en Reagan zaten rond de 130. De “kleine” Bush had 124, Obama scoorde 145.

Van Trump weten we het eigenlijk niet: er zijn geen officieel resultaat van een IQ-test - hij heeft er wel eentje moeten afleggen aan de unief, maar hij heeft tot nu toe geweigerd het resultaat openbaar te maken, net zoals de punten die hij daar haalde overigens.

Afgaande op onder meer zijn taalgebruik, wordt Trumps IQ door wetenschappers geschat op 115. Daarmee zit hij aan de bovenkant van “average”, in een segment waar 18% van de bevolking in vertoeft. “115 is the typical IQ of a college graduate in a non-STEM (niet wetenschappelijk) field, so not a moron, but not rarefied genius either”, luidt het.