Tijd voor een update van je ergste nachtmerries: slangen blijken nu gecoördineerd samen te kunnen jagen

Teamwork was niet echt iets dat we met slangen in verband brachten. Maar, er is nu ontdekt dat boa constrictors in groepen kunnen jagen. 

Chilabothrus angulifer of de Cubaanse boa, ​een wurgslangensoort die voornamelijk op de Caribische eilanden en de Bahama’s voorkomt, doet het soort stuff dat tot nu alleen in slechte horrorfilms was te zien. Ze trekken naar een jachtgebied, positioneren zich in het gedeelte waar al soortgenoten aanwezig zijn, en, hangend aan het plafond van een grot, vormen de slangen dan een soort hek. Zo kunnen prooien nog amper ontsnappen.

Het is ontdekt door Vladimir Dinets van de universiteit van Tennessee terwijl hij de Cubaanse boa aan het bestuderen was in z’n habitat.

Communicatie

Dinets bekeek de positie van de slangen iedere ochtend en avond. Zo zag hij dat de reptielen strategische plekken innamen, waardoor ze de vliegroutes van vleermuizen in een grot blokkeerden.

Het is de eerste keer dat zo’n vorm van gecoördineerde jacht bij slangen is waargenomen. Het is erg complex voor de slangen want ze moeten de posities van hun soortgenoten incalculeren en rekening houden met die hun bewegingen, plus die van de prooi.

Of en hoe de slangen communiceren is niet duidelijk. Volgens Dinets leidt de strategische jacht niet tot meer voedsel voor alle deelnemende slangen, maar zou het een sociale functie kunnen hebben. Wat het eerlijk gezegd nog wat angstaanjagender maakt.