Weirdo-president Duterte doet het weer: “ik steun je, al verkracht je drie vrouwen” zegt hij tegen zijn soldaten

De Filipijnse president Duterte heeft de staat van beleg afgekondigd op het zuidelijke eiland Mindanao vanwege gevechten die daar zijn uitgebroken met een aan IS-gelieerde groepering. Hij heeft de militairen die die staat van beleg moeten toepassen, een hart onder de riem gestoken, op een manier zoals alleen hij dat kan: “ik steun ieder van jullie, al verkracht je drie vrouwen” zei hij tegen zijn soldaten.

Hij zei dat op een militaire basis, waar hij militairen toesprak die in het zuiden van het land vechten tegen islamitische militanten.

Dinsdag braken er gevechten uit op het Filipijnse eiland Mindanao. De rebellengroep Maute, die gesteund wordt door Islamitische Staat, bestormde de stad Marawi. Militanten schoten op huizen en staken gebouwen in brand.

Duterte kondigde daarna de staat van beleg af voor het gebied. De maatregel lijkt op de noodtoestand en maakt het makkelijker om mensen op te pakken. Regeringstroepen proberen Marawi nu te heroveren op Maute.

Volgens Duterte moeten ze de groeiende dreiging van het islamitische terrorisme de kop in drukken. Hij zei dat de militairen gewoon hun werk moeten doen, en dat hij de verantwoordelijkheid zal nemen voor de rest.

Non

"Ik zal voor jullie de gevangenis in gaan. Als jullie drie vrouwen verkrachten, zal ik zeggen dat ik dat heb gedaan", aldus de 72-jarige president, die vaker verbaal uit de bocht vliegt en scheldwoorden gebruikt. Zo noemde hij de toenmalige Amerikaanse president Obama maar ook de paus al hoerenzonen. Met Trump kan hij wel erg goed opschieten en da’s wederzijds, de twee spreken elkaar al aan bij de voornaam blijkbaar.

Duterte zei bijvoorbeeld ook in een speech tijdens zijn campagne hoe hij fantaseerde over het verkrachten van de 36-jarige Australische non Jacqueline Hamil. Die werd samen met vier ander nonnen in groep verkracht bij een een opstand in een gevangenis in Davao. Duterte zei dat hij daarbij vooraan had willen staan, omdat hij "haar wel een lekker stuk" vond.

Als burgemeester van Davao liet hij ook ooit een toerist zijn brandende sigaret opeten. De man had die opgestoken in een restaurant waar er een rookverbod was. Duterte duwde een .38-revolver in de onderbuik van de toerist en zei hem “Papiliin kita: barilin ko ang bayag mo, i-preso kita, o kainin mo ang upos ng sigarilyo mo” (“Ik geef je deze keuze: ik schiet je in je ballen en stuur je naar de gevangenis of je kan nu je sigaret opeten”).

Duterte heeft ondertussen de islamitische militanten opgeroepen om hun wapens neer te leggen en het dialoog aan te gaan, om een einde te maken aan de bloedige gevechten. Daarbij zijn tot nu toe 44 doden gevallen, vooral militanten.

Lees meer