Hoog tijd voor muzikale verkoeling, dit zijn de 50 nummers uit de maand mei die je gehoord moet hebben

In mei leggen alle vogels een ei. Ook heel wat muzikale vogels hebben een nieuw ei gelegd deze maand. Er heerste een ware muzikale weelde de afgelopen maand. 50 nummers hebben we uit het overaanbod gehaald en daar zit heel wat lekkers bij dat ons de zomer al doet ruiken! 3 uur en 20 minuutjes muziek en je bent weer helemaal mee.

1. Salvador Sobral - Amar Pelos Dois

 
Mei is traditioneel Songfestivalmaand. Doorgaans is dat niet de plaats waar je op zoek kan gaan naar muzikale hoogtepunten, maar de winnaar van dit jaar mag er best wezen. "Het liedje heeft aan belang gewonnen" kopten de kranten en wie naar de Portugese winnaar Salvador Sobral luistert weet: de kranten hadden gelijk. "Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel", reageerde Sobral na zijn overwinning. Beter hadden we 't zelf niet kunnen zeggen.

2. SunStroke Project - Hey Mamma

 
We blijven nog even op het Songfestival met een andere opzienbarende kandidaat. Sunstroke Project verdedigde voor de tweede keer Moldavië en behaalde een derde plaats. Dit nummer ruikt naar hitparade en naar zomer en wordt de hoogte in geblazen door de saxofonist van de groep. Sergey Stepanov kennen we tegenwoordig beter onder de naam Epic Sax Guy. Kijk en je weet meteen waarom.

3. Katy Perry feat. Nicki Minaj - Swish Swish

 

Dat Katy Perry een nieuwe sound heeft gevonden konden we al horen op Chained To The Rhythm en op Bon App it, haar recente samenwerking met Migos. Voor Swish Swish heeft ze Nicki Minaj een belletje gegeven. De track klinkt gewoon lekker, maar er blijkt meer aan de hand te zijn.

Katy Perry liet weten dat haar nieuwe nummer over pesten gaat, maar vergat erbij te zeggen dat ze zelf de pestkop is. Hier en daar wordt geopperd dat Swish Swish een minder fijne boodschap aan het adres van Taylor Swift zou zijn. De twee zangeressen hebben al een paar jaar een knipperlicht-ruzie over een aantal achtergronddansers en Taylors track Bad Blood zou een steek geweest zijn naar Katy.

In Swish Swish slaat Katy terug. Ze zingt: "Your game is tired/You should retire/Your're 'bout as cute as an old coupon exipred/And karma's not a liar, she keeps receipts."

4. Alt-J - Adeline

 
Volgende vrijdag - 2 juni - is het zover: dan ligt 'Relaxer' in de winkel, de derde plaat van Alt-J. Adeline is het derde voorproefje dat we van die plaat krijgen en net als 3WW is het een heel intiem nummer. Benieuwd of dat tot zijn recht gaat komen op dat grote hoofdpodium van Rock Werchter binnenkort!

5. The National - The System Only Dreams In Total Darkness

 

The National is terug! We herhalen: The National is terug! En ze komen naar ons land, al moeten we daarvoor nog wel wachten tot eind oktober. Dan komt de groep rond Matt Berninger - de meest interessante frontman van zijn generatie als je 't ons vraagt - twee keer naar BOZAR in Brussel. De tickets daarvoor waren in een mum van tijd uitverkocht en velen bleven verloren achter, want ja The National is nu al een aantal jaren een Grote Groep.

Op het zevende album 'Sleep Well Beast' is het nog wachten tot 8 september. Een eerste voorproefje hebben we gekregen met The System Only Dreams In Total Darkness waar voor het eerst in de geschiedenis van The National een gitaarsolo in verwerkt zit. En, op de plaat staan er nog meer, zo zei de band al in een interview.

6. LCD Soundsystem - Call The Police

 

Vijf jaar heeft het afscheid van LCD Soundsystem van het podium geduurd. Dat is minder lang dan verwacht, maar laat dat goed nieuws zijn. Wie erbij was vorig jaar daar voor het hoofdpodium van Pukkelpop weet: deze band is something else. Een nieuwe plaat is al een tijdje in de maak, maar zou nu eindelijk echt af zijn.

Omdat opperhoofd James Murphy wilde laten horen dat ze écht wel met nieuwe dingen bezig zijn, stuurde hij begin mei twee nieuwe nummers de wereld in: Call The Police en American Dream. Beide goed, beide totaal anders, maar soms moet men kiezen in het leven.

7. Millionaire - Busy Man

 

De zomer van 2017 wordt de zomer van Millionaire, want de band rond Tim Vanhamel is ongeveer overal te zien. Sinds kort is er een nieuw album van Millionaire, de eerste in twaalf jaar, en het is een goeie plaat geworden die barst van de goesting.

Dat er ook effectief wel mensen op de terugkeer zaten te wachten, bewijst de verkoop van 'Sciencing'. Het nieuwe album kwam vanuit het niets op nr. 1 binnen in de Album Top 200 van Ultratop. De tweede single - Busy Man - is even uitstekend dan zijn voorganger!

8. Absynthe Minded - The Execution

 

Wie er nog terugkeert is Absynthe Minded, but not as we know it. Frontman Bert Ostyn liet in interviews rond zijn solodebuut (als we de soundtrack voor 'Turqquaze' even buiten beschouwing laten) uit 2015 weten dat hij voortaan solo verder zou gaan en dat Absynthe Minded niet meer bestond.

Twee jaar later is Ostyn tot inkeer gekomen. Misschien omdat zijn debuut niet de bijval kreeg die hij verwacht had of misschien gewoon omdat hij is gaan beseffen dat de erfenis van Absynthe Minded te groot is om zomaar weg te kieperen.

Het nummer gaat over incasseren en weer verdergaan, vertelde Ostyn op Radio 1 aan Ayco Duyster, en dat mochten we "zowel persoonlijk als maatschappelijk" interpreteren.

'Jungle Eyes' volgt op 6 oktober.

9. The Strypes - Oh Cruel World

 

Ook terug: The Strypes. Ze begonnen ooit in het voorprogramma van Arctic Monkeys en daar zagen we een band bestaande uit een stel jonkies die vol zelfvertrouwen op het podium stonden en vastbesloten waren om de invloeden die ze opgeslorpt hadden uit de jaren 50 en 60 naar een nieuwe generatie te brengen.

The Strypes zijn sindsdien geëvolueerd, maar hebben nog altijd die retroinvloeden. Hét bewijs vind je ook in Oh Cruel World, waar de mondharmonica - de mondharmonica! - een fijne rol toebedeeld heeft gekregen.

10. Metallica - Now That We're Dead

 
Metallica heeft een nieuwe single en die is alles wat we verwachten van een nieuwe single van Metallica: zeven minuten stevig beuken.

11. Channel Zero - Blood Letters

Soms lijkt toeval erg op het lot. De ochtend na de aanslag in Manchester kwam Franky De Smet-Van Damme de nieuwe single van Channel Zero voorstellen op Studio Brussel. De keuze was gevallen op Blood Letters, een nummer dat geschreven was na de terroristische aanslag in Zaventem. Het maakte Blood Letters - waarin De Smet-Van Damme "Religion is a virus" uitbrult - iets pijnlijker actueel dan we gehoopt hadden.

Blood Letters is de voorloper van het nieuwe album 'Exit Humanity' dat in november zal verschijnen.

12. Jason Isbell & The 400 Unit - If We Were Vampires

 

Jason Isbell was lange tijd één van de prominente leden van Drive-By Truckers, maar maakt al een jaar of tien het mooie weer als soloartiest. Heel binnenkort - op 16 juni - verschijnt zijn zesde soloalbum en om geen verwarring te laten bestaan over wat je daarvan mag verwachten, heeft die plaat de titel 'The Nashville Sound' meegekregen.

In het wondermooie If We Were Vampires zingt Jason Isbell over liefde en over eindigheid en de pijn die daarmee gepaard gaat.

Een stukje tekst: "It's knowing that this can't go on forever/Likely one of us will have to spend some days alone/Maybe we'll get forty years together/But one day I'll be gone/Or one day you'll be gone/If we were vampires and death was a joke/We'd go out on the sidewalk and smoke/Laugh at all the lovers and their plans/I wouldn't feel the need to hold your hand/Maybe time running out is a gift/I'll work hard 'til the end of my shift/And give you every second I can find/And hope it isn't me who's left behind."

Fans van Ryan Adams mogen met blind vertrouwen afzakken naar het concert van Jason Isbell in de AB op vrijdag 3 november.

13. Perfume Genius - Die 4 You

 
Nog eentje die gerust wil sterven voor de liefde is Perfume Genius. Hij komt zijn wondermooie album 'No Shape' (uit sinds 5 mei) op 9 juni voorstellen in diezelfde AB.

14. Everything Is Recorded feat. Sampha - Close But Not Quite

 

De grote man achter Everything Is Recorded is Richard Russel, vooral bekend als platenbaas en producer. Hij is de man die bands als Radiohead, The xx en Vampire Weekend een contract onder de neus schoof en degene die bij FKA Twigs hetzelfde deed. Daarnaast werkte hij nauw samen met Damon Albarn van Blur en Gorillaz aan diens soloalbum 'Everyday Robots' uit 2014 en deed hij hetzelfde toen ze samen Bobby Wommack terug op de kaart wilde zetten met diens laatste album voor z'n dood, 'The Bravest Man In The Universe' uit 2012.

In 2013 werd Richard Russell ziek. Hij werd op zekere dag verlamd wakker, een gevolg van - zo bleek later - de auto-immuunziekte die zijn lichaam in was geslopen, het syndroom van Guillain-Barré. Hij begon te musiceren als therapie en brengt nu voor het eerst vijf nummers naar buiten, goed voor een kwartiertje muziek.

Het mooiste nummer uit die EP is het titelnummer, Close But Not Quite, waarvoor Richard Russell samenwerkte met Sampha.

15. Oscar & The Wolf - So Real

 
Het tweede album van Oscar & The Wolf is klaar. Een titel of verschijningsdatum is er nog niet, maar Max Colombie vertelde wel op Studio Brussel dat het een heel eclectisch album is geworden waar "een beetje vanalles" op stond. So Real ligt vooral in het verlengde van het debuut en is er net op tijd voor de festivals!

16. Danger Mouse feat. Run The Jewels & Big Boi - Chase Me

 

Baby Driver is een veelbelovende film - momenteel staat de score op IMDb op 8,7/10! - over een jonge chauffeur die verplicht wordt om voor een misdaadbaas en in die hoedanigheid moet meewerken aan een overval. De film met Kevin Spacey, Lily James en Jamie Foxx in de cast verschijnt bij ons op 2 augustus,

Hier willen we 't vooral even hebben over de bijhorende soundtrack. Die staat tjokvol goeie muziek, waarvan een heleboel golden oldies. Danger Mouse leverde samen met Run The Jewels en Big Boi ook een gloednieuw nummer.

17. Sia feat. Labrinth - To Be Human

 
Op 21 juni verschijnt dan weer Wonder Woman, de film rond de fictieve superheldin uit de fabriek van DC Comics. Voor de soundtrack van die film schreven Sia en Labrinth samen deze To Be Human.

18. Selena Gomez - Bad Liar

 
Selena Gomez is muzikaal helemaal terug met een nummer dat in zijn intro wel heel erg de herinnering oproept van Psycho Killer van Talking Heads. Bad Liar heet het nieuwe nummer en meteen rijst bij die titel de vraag over wie het geschreven is. Momenteel lijkt het erop dat alles nog snor zit tussen Selena en The Weeknd dus onze beredeneerde gok: Justin Bieber is de leugenaar in kwestie.

19. Cashmere Cat feat. Ariana Grande - Quit

 
Quit is de derde samenwerking al tussen Ariana Grande en Cashmere Cat en is de nieuwe single van de twee, uitgekomen in de noodlottige week van de aanslag in Manchester met wie Ariana Grande tot in de eeuwigheid in één adem vernoemd zal worden. Ze bracht Quit trouwens ook die avond in Manchester.

20. The Kills - Desperado

 
The Kills bestaan 15 jaar en om dat te vieren brengen ze op 2 juni een nieuwe EP uit, op vinyl en in een beperkte oplage. Op deze 'Non-Electric EP' die ook digitaal uitkomt, staat onder andere Desperado, een cover van het gelijknamige nummer van Rihanna dat op 'ANTI' stond, de plaat die Riri vorig jaar uitbracht.

21. Grizzly Bear - Three Rings

 

Acht jaar zijn er alweer voorbij sinds Grizzly Bear een bescheiden doorbraak forceerde met hun single Two Weeks. Sindsdien hebben ze nooit meer zo toegankelijk geklonken en heeft de band een evolutie doorgemaakt. Pas op, ze zijn nog altijd als Grizzly Bear te herkennen op de nieuwe single Three Rings, maar hun composities zijn tegenwoordig minder meefluitbaar dan Two Weeks ooit was.

Grizzly Bear komt naar AB op zaterdag 14 oktober.

22. Martin Garrix feat. Troye Sivan - There For You

 

Er is iets aan de hand in de EDM-scene. Calvin Harris beweegt opvallend hard weg van de dance en gaat samenwerken met Migos en Frank Ocean en ook Martin Garrix klinkt veel poppier dan ooit het geval was. Het lijkt wel alsof EDM vaker en vaker op het hart gaat mikken.

Martin Garrix verraste eerst met In The Name Of Love, liet Dua Lipa haar ziel blootleggen in Scared To Be Lonely. Nu is het voor de derde keer raak met There For You, een samenwerking met Troye Sivan waarin hij zingt "When your tears roll down your pillow/I will be there for you."

23. Alan Walker feat. Gavin James - Tired

 
Eenzelfde boodschap krijgen we hier mee uit de mond van Gavin James: "Just let me love you when your heart is tired." Liefde en zomer verstrengeld in één.

24. Dotan - Bones

 

Bones is het eerste nummer van de Nederlandse Dotan dat het tot op onze iPod heeft geschopt en dat heeft er misschien wel mee te maken dat hij alle bombast overboord heeft gegooid. Een gitaartje en een stem die in het refrein erg aan Bon Iver doet denken, meer is er niet nodig om te raken.

Als deze nieuwe stijl het gevolg is van de 7 Layers-sessies die Dotan de afgelopen jaren speelde, vinden wij dat een heel goed ding. Op die avonden presenteerde Dotan zijn favoriete singer-songwriters,mensen die hun ziel blootleggen met enkel een gitaar en die ervan houden om een (persoonlijk) verhaal te delen. De 7 Layers in kwestie stonden symbool voor de zeven lagen waaruit onze huid bestaat..

25. Wally - Als De Wereld

 

Als De Wereld is de nieuwe single van Wally, de rapper die op Horizon van Tourist LeMC en op Misère al twee keer grote en minder grote boodschappen verkondigde. De nieuwe single weet te bevestigen en heeft één boodschap: ga je eigen weg, maar ga wel.

Opnieuw zijn er wat pareltjes van zinnen te vinden in de tekst, zoals "Zorg dat je verhalen te vertellen hebt op het sterfbed/Waarbij je weet dat je al uw stappen hebt gezet, ook foute."

Je zal het zelf moeten doen, zegt Wally in Als De Wereld, maar eveneens "Wees er voor elkaar als hoop verdwijnt."

26. Chris Stapleston - I Was Wrong

 

Iemand die zo een foute beslissing heeft gemaakt waar Wally het over had, is Chris Stapleston. Hij smeekt om vergeving in zijn nieuwe single I Was Wrong.

Stapleston is één van de meest interessante nieuwe stemmen uit de Amerikaanse muzikale scene. Deze singer-songwriter wil vooral authentieke singer-songwritersmuziek uitbrengen en gaat daarbij de ene keer meer de richting van de country uit, een andere keer meer soul of meer blues.

I Was Wrong komt uit zijn tweede album 'From A Room, Volume 1' dat te koop is sinds 5 mei.

27. Jacob Banks - Chainsmoking

 

Het lijkt wel alsof je Rag 'N' Bone Man hoort, maar nee, het is Jacob Banks. Jacob is een 24-jarige zanger uit Engeland die muzikaal verwant is met Rag 'N' Bone Man en de bovenstaande Chris Stapleston. Hij injecteert graag wat R&B of wat soul in zijn muziek.

Eigenlijk houdt Jacob Banks niet van zingen, maar goed, iemand moet het doen.

28. Tamino - Cigar

 

De Belgische Tamino werd vanuit het niets geprojecteerd naar "zeer veelbelovend" toen hij zijn single Habibi op de wereld losliet. Hij demonstreerde daarin een indrukwekkend stembereik, riep herinneringen op aan Jeff Buckley, haalde de top van De Afrekening, verkocht twee keer de AB Club uit en werd toegevoegd aan Rock Werchter.

Nu is het tijd voor bevestiging en met Cigar heeft Tamino nu een tweede single uit zijn eerste EP uitgebracht. Dit najaar staat Tamino voor nog een grote uitdaging, want op 11 oktober staat hij in de AB Flex, een maatje groter dan de Club.

29. HAIM - Want You Back

 

Eerst was er een opvallend ingetogen HAIM te horen op Right Now, nu klinken ze weer popgevoelig als vanouds op Want You Back.

Beide singles zijn voorbodes van 'Something To Tell You', het tweede album van het zussentrio. Te koop vanaf 7 juli.

30. Rita Ora - Your Song

 
Deze Your Song heeft weinig (of niets) te maken met het gelijknamige nummer van Elton John. Een fijn nummer van Rita Ora als soundtrack bij het zonnetje. Rita Ora is verliefd en wil geen boosheid of pijn meer in muziek, alleen liefde en vrolijkheid!

31. STUFF. - Axlotl

 

STUFF. een jazzband noemen is te veel in hokjes denken. STUFF. is alles. Ze zijn Belgisch en grensoverschrijdend. Ze spelen jazz, funk, soul en elektronica. En ze hebben een nieuwe plaat uit die in geen enkel hokje kan worden ondergebracht.

Moeilijk, eigenzinnig en uniek: zo hebben we onze groepen graag.

32. Ride - All I Want

 

Ride is vooral een jeugdherinnering voor wie begin jaren 90 al oud genoeg was om muzikaal volwassen te zijn. De band - een muzikaal huwelijk tussen shoegaze en Britpop - splitte in 1996 en kwam weer bij elkaar in 2014 voor een tournee.

Dat vonden ze zo fijn dat Ride er nog steeds is en zelfs nieuwe muziek klaar heeft, hun eerste album in 21 jaar. 'Weather Diaries' verschijnt op vrijdag 16 juni.

33. Triggerfinger - Flesh Tight

 

Ook Triggerfinger heeft een nieuw album klaar en de voorloper daaruit - Flesh Tight - zou zo weggelopen kunnen zijn van een album van The Black Keys.

De heren laten weten dat het opnameproces voor hun nieuwe album iets experimenteler was dan bij de voorgaande platen: alles kon en alles mocht. Of dat ook erg te horen zal zijn aan 'Colossus' - hun vijfde album al - weten we op 25 augustus.

34. Broken Social Scene - Hug Of Thunder

 

Ook Broken Social Scene is terug na een stevige zeven jaar stilte. Broken Social Scene is een raar beestje. Spilfiguren zijn Kevin Drew en Brendan Canning. Zij laten zich - verschillend van plaat tot plaat en van tournee tot tournee - telkens door andere muzikanten omringen, vissend uit een vijver van zestien (!) Canadese muzikanten. Een nieuw album van Broken Social Scene wordt dan ook sterk gestuurd door wie er precies aan heeft kunnen meewerken.

Op deze nieuwe single - het titelnummer van de aankomende plaat - horen we dé Leslie Feist in een prominente rol. De plaat zelf volgt op 7 juli, maar nu al is de groep op tournee. Dit weekend (!) speelt Broken Social Scene in Trix in Antwerpen. Dat wordt hun eerste Belgische passage sinds 2010 en hun eerste zaalshow sinds 2007. Het beste nieuws: er zijn nog enkele tickets beschikbaar.

35. Harry Styles - Sweet Creature

 
Ons scepticisme jegens Harry Styles is gesmolten als sneeuw voor de zon. Goed, zijn debuutplaat is een richtingloze cocktail van stijlen en invloeden, maar Sign Of The Times is een prachtige powerballad en Sweet Creature is een lief liedje dat in hetzelfde bed gelegen heeft als Blackbird van The Beatles. En dat kan nooit slecht zijn.

36. Jasper Erkens - Nothing Could Stop Us

 

Geen idee wat er met ALTREGO gebeurd is, het in Londen gefundeerde project van Jasper Erkens waarmee hij in 2014 een interessante EP uitbracht, maar in 2017 brengt Jasper weer singles uit onder zijn internationaal niet al te goed bekkende eigen naam.

Na vier jaar in Londen vertoefd te hebben is Jasper nu naar Amsterdam verkast waar hij zijn voorliefde voor popmuziek heeft herontdekt. Hij werkt momenteel aan zijn tweede album samen met producer Jim Eliot die eerder al met Kylie Minogue en Ellie Goulding werkte. En toegegeven, hoewel zinnen als "I was your boyfriend/you were my girlfiend/We were together/Nothing could stop us" tenenkrullend simpel klinken,is het geheel wél aanstekelijk.

37. Vuurwerk feat. GLINTS - New Flow

 
Vuurwerk is in Brussel geworteld en is een electroduo, GLINTS is het project van de Antwerps/Britse hiphopper Jan Maarschalk-Lemmens. Bundel hun krachten en je krijgt deze single met internationaal hitpotentieel.

38. French Montana feat. Swae Lee - Unforgettable

 
Het heeft weinig te maken met Unforgettable van Nat King Cole, maar de liefde druipt er evenzeer vanaf. Hetzelfde, maar anders.

39. Strand Of Oaks - Everything

 
Begin dit jaar waren we bij het concert van Strand Of Oaks in AB en het was één van die avonden waarop we blij waren dat we leefden, al was het maar om dat concert daar op die avond mee te kunnen maken. Met open mond hebben we staan staren. Strand Of Oaks is één van die artiesten waarvan wij ons afvragen waarom hij (nog) niet wereldberoemd is.

40. Circa Waves - Goodbye

 
Circa Waves leerden we kennen door het fijn kabbelende T-Shirt Weather, ondertussen zijn er al 9 singles uitgebracht. In twee jaar. De meest recente is Goodbye, zo'n rockschijf die klinkt alsof ze er altijd al geweest is. Of geweest had moeten zijn.

41. Courtney Barnett - How To Boil An Egg

 

We volgen Courtney Barnett al sinds ze EP's begon uit te brengen met verhoogde interesse. Haar debuut 'Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit' (het blijft een heerlijke titel!) uit 2015 was voor ons dan ook meer een bevestiging dan een debuut.

Wanneer de opvolger komt, is nog niet geweten, maar er is nu wel een nieuwe single. Die staat los van een plaat, een aankomende plaat of een EP, maar verschijnt in het kader van een samewerking tusen twee platenlabels in Australië die minder bekende artiesten in de kijker willen plaatsen door het uitbrengen van zes split singles. How To Boil An Egg is één van die singles.

De titel klinkt idioter dan het nummer. Zoals we van Courtney gewend zijn is de tekst wel intelligent. Als je let op wat ze loopt te neuzelen ("Every morning I feel more useless than before/Trying hard to see the point in anything at all") merk je dat het nummer gaat over dagdagelijkse zorgen, over je afvragen wanneer de dingen er eindelijk eens goed uit gaan zien voor jou, ook al weet je dat er mensen zijn die grotere problemen hebben dan jijzelf.

Op haar Facebookpagina schreef Barnett dat ze dit nummer al zong op haar 21e op open mic-avonden, maar dat ze het nooit had opgenomen. Dat heeft ze dan toch maar gedaan toen ze aan demo's werkte voor wat haar tweede album moet worden, zodat ook dit stukje verleden bewaard zou kunnen worden voor de geschiedenis.

42. Pumarosa - Lion's Den

Na twee jaar teasen en singles uitbrengen heeft Pumarosa een debuutplaat uit: 'The Witch'. Die plaat is een mix van invloeden, maar toch doen ze het allemaal net dat beetje anders. Het begon allemaal in 2015 met een undergroundhit van ruim zeven minuten - Priestess. Het zette de Britse band rond zangeres Isabel Munoz-Newsome en drummer Nicholas Owen - op de kaart als eentje om in de gaten te houden.

Eenmaal ze live begonnen te spelen werd het allemaal nog wat interessanter. Isabel Munoz-Newsome bleek een bezwerende frontvrouw, de gitaar werd bespeeld met een drumstok en er waren ook saxofoonsolo's in het groepsgeluid geslopen. Op de nieuwe single Lion's Den is vooral dat bezwerende terug te horen.

Pumarosa is nog altijd eentje om in de gaten te houden, dat weet iedereen die hen onlangs gezien heeft bij Jools Holland.

43. Beach House - Chariot

 

Als alle b-kantjes zo goed waren als die Beach House onlangs op de wereld heeft losgelaten, dan zouden er geen b-kantjes meer bestaan. Het Amerikaanse dreampop-duo Beach House bracht in mei Chariot uit.Dat nummer zal te vinden zijn op B-Sides And Rarities, een verzameling van overschotjes die op 30 juni zal verschijnen.

44. Chromatics - Shadow

 

Twin Peaks is terug met een derde seizoen (en mét David Lynch) en aan dat nieuwe seizoen heeft Chromatics een nieuw nummer bijgedragen. Shadow past perfect in het universum van Twin Peaks en is een nieuw cadeautje voor fans die vol ongeduld zitten te wachten op de opvolger voor het uit 2012 daterende meesterwerk 'Kill For Love'.

Over die nieuwe plaat zei Johnny Jewel dat ze af was en weer weggegooid wegens niet goed genoeg. Chromatics zitten nu in het proces van de heropname van die plaat, een stap die ze ten tijde van 'Kill For Love' ook moesten zetten om tot het eindresultaat te komen. Of Shadow ook op die nieuwe plaat zal staan, is onduidelijk. Het is wel een herwerkte versie van een nummer dat al een eerste keer het levenslicht zag in 2015.

45. Pieter Embrechts - Ze

 

De nieuwe single van Pieter Embrechts uit zijn dubbelalbum 'Onderwoud' (2016) is mooi. Het is het levensverhaal van een meisje "met Antwerpse handjes en Arabisch bloed." Ze - de titel - is een prachtig liefdeslied vol kleine observaties die veel meer impliceren dan alleen datgene wat ze zeggen.

En toch is onze favoriete tekstregel uit Ze redelijk straight forward "Ze schrijft kerstomaat met een -t te veel." Gewoon, omdat het zo schattig is.

46. Roger Waters - The Last Refugee

 

Na Smell The Roses en Déjà Vu is The Last Refugee al het derde voorsmaakje dat we krijgen van Roger Waters uit zijn soloplaat 'Is This The Life We Really Want?', zijn eerste soloalbum in 25 jaar.

Waar Smell The Roses heel erg Have A Cigar van Pink Floyd echode is The Last Refugee veel mooier en houdt het nummer veel meer de vinger aan de pols van het tijdsgewricht.

47. JP Cooper - Passport Home

 

De aanloop van John Paul Cooper - JP Cooper - naar zijn debuutplaat is lang ondertussen. Vijf EP's sinds 2012, drie singles die niet op zijn debuut zullen staan en drie samenwerkingen met andere artiesten. De bekendste daarvan is Perfect Strangers met Jonas Blue. Zijn eigen bekendste hit is September Song.

In al die jaren en met al die samenwerkingen heeft hij ons nog niet kunnen doen opkijken van wat we aan het doen waren. Hebben we niet één keer eventjes gestopt om te luisteren naar wat hij te vertellen had. Nu slaagt hij daar een eerste keer in, met zijn nieuwe gospelachtige single Passport Home.

48. The Weeknd - Rockin'

Ongeveer duizend singles zijn er nu al uit 'Starboy' (2016) van The Weeknd getrokken en nog is de plaat niet uitgeput. Rockin' wordt gewoon de volgende hit in het rijtje!

49. Shabazz Palaces feat. Thundercat - Since C.A.Y.A.

 

Het is nu al enkele jaren dat we roepen naar wie het maar horen wil dat ze naar Shabazz Palaces moeten luisteren.Met twee zijn ze en ze zijn niet vies van het incorporeren van een beetje jazz of wat wereldmuziek in hun eigen sound. Vorige maand sierden ze onze afspeellijst met Shine A Light, nu zijn er erbij met Since C.A.Y.A. en krijgen ze de hulp van Thundercat, die enkele maanden geleden zelf nog indruk maakte met zijn plaat 'Drunk'.

Op 14 juli komt bij Sub Pop het nieuwe album van Shabazz Palaces uit en dat zal 'Quazarz: Born On A Gangster Star' gaan heten. Het album gaat over een buitenaardse gangster – met de naam Quazarz – die de aarde bezoekt.

Om maar te zeggen: speciaal groepje.

50. Glen Campbell - Adiós

 

Een specialleke om af te sluiten, want Adiós van Glen Campbell is effectief een vaarwel. Zowel een vaarwel van de muziek als van het leven.

De Engelse countryster kampt al enige jaren met dementie - hij kreeg de diagnose in 2011 - en ging ondanks de ziekte nog op tournee. Daar is een straffe documentaire van gemaakt, het zeer aanbevelenswaardige Glen Campbell: I'll Be Me, uit 2014.

Een bescheiden tournee groeide uit tot een serie van 151 uitverkochte zalen door heel de Verenigde Staten. In de documentaire zie je Campbell afwisselend strijden, genieten en sterven op het podium, maar hij brengt de tournee tot een goed einde omdat ook drie van zijn kinderen met hem mee op het podium staan en omdat zijn publiek hem steunt wanneer het even mis gaat.

In april 2014 is Campbell opgenomen in een gespecialiseerde instelling, waar hij begeleid wordt tijdens de laatste fases van zijn ziekte.Campbell leeft nog steeds en verblijft sinds eind 2015 - zijn verblijf werd onderbroken voor de tournee - weer in een speciaal verpleeghuis voor mensen met dementie.

Adiós is de titelsong uit het gelijknamige afscheidsalbum van Glen Campbell. Er staan 12 nummers op die plaat die Campbell heeft opgenomen in 2012 en 2013, zijn laatste studio-opnamen.

And I'll miss the blood red sunset/But I'll miss you the most/Adios, adios.

Lees meer