Geen aanslag dus: toestel Egyptair stortte wellicht neer door iPhone of iPad van co-piloot

Egyptair 804, de vlucht tussen Parijs en Caïro die vorig jaar neerstortte in de Middellandse Zee, ging niet neer door een bom of een andere vorm van terrorisme. Naar alle waarschijnlijkheid ontstond er kortsluiting doordat een co-piloot zijn smartphone en tablet oplaadde in de cockpit.

Bij de ramp kwamen alle 66 inzittenden om. Terwijl de Egyptische autoriteiten drie maanden geleden nog beweerden residu van explosieven te hebben gevonden op de wrakstukken, blijkt nu uit het onderzoek aan Franse kant dat er een heel andere piste wordt gevolgd.

Een co-piloot van het toestel heeft wellicht de lithium-ion-batterijen in zijn iPhone of iPad “opgeblazen” door ze proberen op te laden via een poort in de cockpit die daar eigenlijk niet voor is bedoeld.

Onbestuurbaar

De Airbus A320 stuurde zeven “automatic failure messages” via satelliet uit voor hij neerging. De eerste twee gaven elektronische problemen aan in de cockpit, het derde een rookmelding in het toilet vlak achter die cockpit. Alle andere waarschuwingen wijzen ook op een “electrical fire”. Uit wrakstukken van de cockpit zou ook blijken dat daar een brand was uitgebroken. Die zou de centrale computer van de Airbus hebben uitgeschakeld, waarna het toestel onbestuurbaar werd.

Het woord "brand" zou ook te horen zijn op de cockpitvoicerecorder. De Airbus A320 was in dienst sinds 2003. In het toestel zaten zeven bemanningsleden, drie beveiligingsbeambten en 56 passagiers: een kind, twee baby's en 53 volwassenen. Bij de slachtoffers was één Belg.