Broken Social Scene strooit met anthems in Trix en zorgt voor een onvergetelijke avond voor publiek én band

Niet voor iedereen zouden we gaan staan zweten in een club wanneer buiten de temperatuur al enige opeenvolgende dagen tegen de 30° aanlurkt. Ja, het was zweten in Trix en er was dan ook gratis water voorzien voor iedere concertganger. De lijven plakten dicht tegen elkaar, maar Broken Social Scene stond op het programma en dus konden we niet anders dan de hitte trotseren. 

Eerst een woordje uitleg: Broken Social Scene is een Canadees collectief van muzikanten dat eind jaren 90 is opgericht door Kevin Drew. Samen met Brendan Canning nam hij de debuutplaat van Broken Social Scene op, waarna het tweetal besliste om bevriende muzikanten in te lijven om de muziek meer karakter te geven.

Sindsdien is Broken Social Scene een collectief. Een vriendenclubje dat op gezette tijden weer samen komt om samen muziek te maken, een plaat op te nemen en op tournee te trekken. Wie er precies meewerkt, is afhankelijk van wie er beschikbaar is. De nieuwe plaat is klaar en verschijnt op 7 juli. ‘Hug Of Thunder’, hun vijfde, had eigenlijk al voor de tournee klaar moeten zijn, maar “there’s just too many of us”, aldus Kevin Drew.

© Getty Images

Waar het woord "anthem" voor is uitgevonden

Leslie Feist is één van die klinkende namen die ook tot Broken Social Scene behoort én ook heeft meegewerkt aan de nieuwe plaat. Zij was er in Antwerpen niet bij, wegens op tournee met haar eigen plaat, maar Emily Haines van Metric was er in Antwerpen gelukkig wel bij. In Trix – hun eerste Belgische optreden sinds 2010 en hun eerste Belgische zaalshow sinds 2007 – telden we tussen de zes en de tien leden op het podium.

Broken Social Scene is één van die groepen waarvan wij ons altijd afgevraagd hebben waarom ze niet groter en bekender zijn. De muzikale verwantschap met Arcade Fire is groot en de muziek die ze maken, mag dan wel gelaagd en doordacht zijn, het is ook het soort muziek waarvoor ooit het woord “anthem” is uitgevonden. Al vanaf de aftrap wordt er dan ook vol gas gegeven, met Cause = Time als startschot.

De nieuwe plaat is er dus nog niet, maar de beide singles die er al uit getrokken zijn – Halfway Home en Hug Of Thunder werden al op applaus onthaald en ook Protest Song en Stay Happy Stay Happy Stay Happy Stay Happy beloofden het allerbeste voor wat nog komen gaat.

Verder opvallend veel publieksfavorieten in de setlist en veel nummers die ook al op de setlist stonden toen Broken Social Scene in 2004 hun tweede album kwam promoten in de AB Club, waar bijvoorbeeld ook Cause = Time opstond. De trouwe aanhang van de band die ervoor gezorgd had dat Trix uiteindelijk het bordje “uitverkocht” kon worden opgehangen, was duidelijk aanwezig en kon die instelling wel appreciëren. Op Almost Crimes zagen we een halve zaal wegdromen en de andere helft onder de indruk wezen van wat er allemaal gebeurde en bij Sweetest Kill dachten we collectief aan die ene liefde die ooit niet heeft mogen zijn.

Bonnie Tyler

Broken Social Scene is in feite een vriendengroep die af en toe, als hobby, samen op het podium kruipen en dat maakt dat wanneer ze dan toch eens bij elkaar zijn geraakt het spelplezier van dit gezelschap afdruipt. Kevin zei het ook met zoveel woorden: “We’re having a blast. We zijn nu op tournee in Europa, maar in feite is dit een soort van vakantie voor ons.” Over die tournee: na Antwerpen volgen nog maar drie Europese data, waarna de band terugkeert naar Canada om vervolgens door Amerika te trekken. Wie er dus bij was in Trix kon zich gelukkig prijzen.

Afsluiten werd er uiteraard gedaan met Ibi Dreams Of Pavement (A Better Day) waar Kevin in het midden enkele regeltjes uit Total Eclipse Of The Heart van Bonnie Tyler in smokkelde. Dat beviel hem tot zijn eigen verbazing zo goed dat hij het, samen met het publiek, een keer of vijf herhaalde.

Twee bisrondes kregen we, waarvan de tweede de meest uitgebreide en meest interessante was. Met Superconnected kregen we een nummer dat zijn debuut maakte deze tournee, KC Accidental was het soort anthem waar de gitaren hoog de lucht in mochten worden geheven en na al dat gitaargeweld was Backyards de perfecte afsluiter.

"Help people"

Dat nummer, eigenlijk een b-kantje dat ooit op ‘Bee Hives’ verscheen, werd klein ingezet, met Kevin op akoestische gitaar en Emily Haines op zang (de twee zijn al bevriend sinds hun 14 jaar), waarna druppelsgewijs de rest van de band het podium op kwam trippelen om gaandeweg het nummer op te bouwen. Naar het einde toe werd het weer breekbaar en zacht en herhaalde Emily keer op keer “It’s a hard parade/just be courageous” herhaalde, een boodschap die werd overgenomen door het publiek.

Drew zweerde dat hij deze avond niet zou vergeten en wij geloofden hem. In het buitengaan gooide Kevin dan nog in de groep “Help people. You gotta help people out in this life. Be courageous.” Dat Broken Social Scene zelf een concert speelde in Manchester de dag na de aanslagen, zal zeker hebben bijgedragen aan de boodschap.

Lees meer