Amerikanen willen dan toch laptopverbod op alle internationale vluchten

De Verenigde Staten gaan wellicht dan toch laptops weren uit handbagage op alle internationale vluchten naar het land. Op 17 mei vergaderden ambtenaren van de Verenigde Staten en de Europese Unie vier uur lang over zo’n verbod in Brussel en toen vertelden de Amerikanen de Europeanen van het verbod te zullen afzien.

Maar de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly heeft gisteren in het tv-programma Fox News Sunday aangegeven dat het laptopverbod er toch gaat komen.

Een termijn noemde hij niet. De regering is van plan de “lat hoger te leggen ter beveiliging van het vliegverkeer”. Daaronder valt ook een strengere controle van spullen in de handbagage.

“Terroristen zijn bezeten van het idee een vliegtuig uit de lucht te halen, vooral als het een toestel van een Amerikaanse maatschappij betreft en het vol zit met Amerikanen”, zei Kelly, die de dreiging “reëel” noemde.

Uitbreiding

In maart werden de laptops al uit de cabine geweerd als het ging om vluchten van 10 specifieke luchthavens, onder meer in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Turkije.

Dat verbod geldt niet alleen voor laptops maar ook voor tablets, camera's en draagbare printers. Die spullen moeten mee in het bagageruim. Passagiers mogen nog wel hun smartphone meenemen.

De luchtvaartbranche uitte eerder kritiek op het verbod. Ze snapt niet wat de Amerikanen willen bereiken met het verbod. Terroristen kunnen een aanslag met een explosief in een laptop immers ook plegen als die in het vrachtruim ligt.

Piloten tegen

Ook piloten lieten weten niets te zien in dit plan. Ze vrezen dat elektronica in het bagageruim vlam kan vatten en daar op die manier een veel groter gevaar zou zijn dan in de cabine. Daar kan een een accu die vlam heeft gevat nog snel geblust worden.

Een miljard per jaar

Het laptopverbod zou veel geld gaan kosten, naar schatting een miljard dollar, en voor extra drukte zorgen bij de bagagecontrole op vliegvelden.

Door zo’n laptopverbod zouden reizigers verplicht een koffer moeten inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Daar moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij voor worden bijbetaald. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken.

Uitbreiding van het verbod naar de EU zou niet alleen veel geld kosten, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS.