Opgepast, uitzonderlijke mei-hittegolf gaat vandaag eindigen met een serieuze lichtshow

Vanaf de vooravond komen er opnieuw flinke onweersbuien vanuit het zuiden het land binnen. Het KMI heeft nu al voor het hele land code geel afgekondigd. Er is kans op hevig onweer met hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd.

Vanaf vanmiddag tot na middernacht in het westen en in het centrum, en vooral in het oosten nog tot het einde van de nacht of morgenvroeg, is er overal kans op felle onweersbuien met plaatselijk hagel of veel neerslag op korte tijd.

Mogelijk schalen we deze waarschuwing nog plaatselijk op naar code oranje, zeggen ze bij het KMI.

Estofex, het European Storm Forecast Experiment, komt met een level 2 (ernstig) waarschuwing voor een groot deel van de Benelux.

Een hittegolf in de maand mei is trouwens behoorlijk zeldzaam. In Ukkel gebeurde dat tot nu enkel in 1998.

Blijft mooi

Na vandaag gaat de ergste hitte uit de lucht, maar met 19 tot 25°C en relatief weinig kans op regen, ziet het er toch uitstekend uit voor de rest van de week.

Morgen kunnen er wat buien vallen, maar woensdag en donderdag is het alweer overwegend droog. Op donderdag en vrijdag loopt het kwik plaatselijk weer op naar een zomerse 25 tot 28°C.

De kans op een wisselvallig weekend worden ook bijzonder laag ingeschat. Depressies weten maar niet echt vat te krijgen op de Benelux. Er kan wat vaker een lichte bui gaan vallen, maar het droge weer met zonnige perioden zal ook dan nog overheersen.