Hoe naief zijn we eigenlijk? Of: waarom we die zotte Kim dringend ernstiger moeten gaan nemen

analyseHet is een zotje, een ambrasstoker eersteklas, een weirdo-dictator die leeft van provocatie. Maar, laten we eerlijk zijn, echt serieus nemen we Noord-Korea niet, laat staan de dreigingen die z’n leider Kim Jong-un constant uit. Achterlijk land, weetjewel, en bovendien: de meeste van die rakettesten mislukken. Of niet? Misschien is het tijd om “die komiek” wat ernstiger te gaan nemen. Wellicht is het al te laat daarvoor.

Nou ja, niet de persoon van Kim Jong-un, wel de dreiging die van hem uitgaat. Het Westen is erg goed in hubris. En bovendien: alles went.

Dus wanneer Noord-Korea alweer een rakettest uitvoert, zoals afgelopen weekend, zijn we steeds meer geneigd om onze schouders op te halen.

Maar, misschien moeten we toch even naar de feiten kijken en beginnen luisteren naar mensen die het land, maar ook Kim Jong-un al langer echt goed bestuderen.

De feiten? In 2017 werden er al twaalf tests met raketten uitgevoerd door Noord-Korea, waar we van weten tenminste. Er wordt met verschillende soorten raketten getest bovendien. Dat toont aan dat er serieus aan de technologie wordt gesleuteld. De enige manier om een succesvol kernwapenprogramma te beginnen, is namelijk om uitvoerig te testen.

Naief

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, ziet het zo: “Wat me opvalt, is de naïviteit waarmee op deze rakettests wordt gereageerd. Noord-Korea wordt consequent onderschat. Ten onrechte.”

Elke keer er een nieuwe rakettest wordt uitgevoerd, verslapt bovendien de aandacht die die krijgt in Westerse media. En dat is vreemd, want met elke rakettest neemt de dreiging toe.

De diplomatieke spanning is afgelopen maand afgenomen, maar de dreiging neemt alleen maar toe. Als je de rakettests in een bredere context plaatst, zie je dat Noord-Korea één doel heeft, de “eindoverwinning” waarbij het Koreaanse schiereiland onder het Noord-Koreaanse regime verenigd wordt. Daar moeten we niet naïef over zijn, zeggen experts zoals Breuker.

Aandachtsjunkie?

Politici maar ook de media in het Westen lijken besloten te hebben dat de tests met raketten voor Kim Jong-un niet echt meer zijn dan een manier om aandacht op te eisen en zichzelf te legitimiseren bij zijn strijdkrachten en het Noord-Koreaanse volk.

Dat er een acute oorlogsdreiging is, lijkt niemand nog te geloven. En dat is alweer iets dat eigenlijk maar één iemand goed uitkomt: Kim Jong-un.

Noord-Korea-watchers zijn het er over het algemeen over eens dat bij Kim Jong-un een paar vijzen loszitten, maar, dat in tegenstelling tot zijn vader, hij geen idioot is. Hij is erg berekend, zeggen ze, en het beste bewijs daarvan is dat hij nog steeds zit waar hij zit.

De analyse dat de tests voornamelijk zijn bedoeld als provocatie, kloppen helemaal niet zeggen de experts. Er zijn voor Kim Jong-un namelijk veel goedkopere en makkelijkere manieren om buurlanden en het Westen te provoceren.

Psychopaat, maar geen dumbo

Wie een beetje afstand neemt, moet inderdaad toegeven dat het een bizar verhaal is: ballistische raketten maken en lanceren en testen met atoombommen doen, zuiver om te provoceren. En als marketingtruc om aan de macht te blijven en het regime te kunnen blijven handhaven.

Als Noord-Korea langeafstandsraketten kan maken, zal het land die vroeg of laat echt gaan gebruiken. Misschien niet in eerste instantie om zelf aan te vallen, maar wel om zich te verdedigen.

Er is ook dit: Kim Jong-un is dan misschien een psychopaat, hij is geen dumbo. Hij weet heel goed dat geen enkele Amerikaanse president ooit het risico zal aandurven dat de Westkust van Amerika door een Noord-Koreaanse kernraket wordt getroffen.

Conflict met Noord-Korea is onafwendbaar

En dat verklaart waarom Noord-Korea-watchers nu eigenlijk al zeggen dat een conflict onafwendbaar is.

Als Noord-Korea afstand doet van de kernwapens, zal Kim Jong-un net zo eindigen als Muammar al-Khaddafi in Libië. Dat weet hij.

Het is ondertussen ook al te laat om bij wijze van preventieve aanval het hele Noord-Koreaanse arsenaal aan massavernietigingswapens te verwoesten. En als er toch zo’n preventieve aanval komt, zal Noord-Korea dus vergelden, en dat zal het wellicht doen door in eerste instantie raketten naar Seoul te sturen in Zuid-Korea.

Volgens de meeste Noord-Korea-experts heeft het ook geen zin om te proberen de economie te liberaliseren in dat land. “Pogingen daartoe getuigen van grensoverschrijdende naïviteit”, zegt Breuker bijvoorbeeld. “Het regime zal dat nooit toestaan.”

Wat dan wel? Alle geldkranen dichtdraaien, en alle handel met Noord-Korea stoppen, luidt het. Daarmee kunnen we het proces in elk geval vertragen. Maar een oplossing? Niemand lijkt te geloven dat het nog tot de mogelijkheden behoort.

Lees meer