Twee speurders verdwenen die Chinese fabriek onderzochten waar Ivanka Trump schoenen maakt

Twee onderzoekers van de New Yorkse mensenrechtenorganisatie China Labor Watch zijn verdwenen nadat ze undercover de fabriek onderzochten in China waar Ivanka Trump voor haar modemerk schoenen laat maken. 

China Labor Watch is een non-profitorganisatie die onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en schendingen van mensenrechten in Chinese fabrieken waar grote Westerse bedrijven hun producten laten maken. De organisatie zou volgende maand met een rapport komen over de arbeidsomstandigheden bij de Huajian Group, een bedrijf dat schoenen maakt voor de kledinglijn van Ivanka Trump, maar waar ook dingen voor Coach, Karl Largerfeld en Kendall + Kylie van de band lopen.

De 36-jarige Chinese activist van China Labor Watch Hua Haifeng werd vorige week aan de grens met Hong Kong gearresteerd door de politie van Shenzhen op verdenking van bedrijfsspionage, maar weer vrijgelaten. Daarna reisde hij naar Jiangxi en toen verdween hij verschillende dagen, waarna zijn vrouw gebeld werd dat hij vrijgelaten was.

Apple

Twee collega’s van hem, Li Zhao en Su Heng, zijn nog steeds spoorloos. Li Qiang, executive director bij China Labor Watch, gelooft dat ze worden vastgehouden in de fabriek of door de politie. Qiang bracht Ivanka Trump op 27 april op de hoogte dat zijn speurders verschillende overtredingen hadden vastgesteld in de Chinese fabriek en drong er op aan om veranderingen door te voeren die in regel waren met de arbeidswet.

Dat gebeurde niet. Het is de eerste keer dat speurders van China Labor Watch verdwijnen in de 17 jaar dat de organisatie zoekt naar mensenrechtenovertredingen in Chinese fabrieken. Eerder bracht de organisatie al wantoestanden aan het licht in fabrieken die onder meer door Apple en Samsung worden gebruikt, maar daarbij waren geen incidenten.

Lees meer