22 jaar Tekken: kijk hoe het legendarische spel evolueerde tot een moderne klassieker

Voor een echte gamer is Tekken een vaste term in het woordenboek. Confronterend is het als je de eerste Tekken nog bewust hebt meegemaakt. Voor een groot deel van onze lezers zal dat niet meer het geval zijn, maar voor een stuk van onze redactie helaas wel. Die game verscheen in 1995 en de daaropvolgende jaren zou Tekken regelmatig de gamelijstjes aanvoeren. Wanneer we 22 jaar later de games nog eens naast elkaar leggen is de evolutie uiteraard opvallend groot. En vanaf volgende week kunnen we nummer 7 spelen.

Tekken 1 (1995)

Eigenlijk kon je het spel al een jaar eerder spelen via een systeem van Namco, maar de meerderheid leerde Tekken in het voorjaar van 1995 dankzij Playstation kennen. Vechtspelletjes waren toen erg populair, denk maar aan Street Fighter en Mortal Kombat. De tieners in de jaren 90 trokken toen nog massaal naar speelhallen, maar met de eerste Playstation gingen ook meer jongeren thuis gamen.

Tekken verkocht meer dan een miljoen exemplaren. Dat was niet de best verkopende game uit de reeks, maar het was wel de eerste keer dan een game op Playstation de kaap van een miljoen overschreed.

Tekken 2 (1996)

In de jaren 90 moest je doorgaans niet lang wachten op een vervolg. De beelden zijn dan ook niet zo revolutionair verschillend, maar Tekken 2 zou wel records gaan breken voor Playstation. Liefst 5,7 miljoen exemplaren werden verkocht.

Tekken 3 (1998)

Tekken zou uiteindelijk één van de bekendste games uit de 90s worden. Het derde spel is tot op vandaag het best verkochte in de hele franchise met 8,7 miljoen exemplaren. Het mag zich zelfs het best verkopende vechtspel na Super Smash Bros Brawl noemen. Voor veel gamers was dit het hoogtepunt van de gamereeks, en volgens Namco moet het nieuwe Tekken 7 ons terugbrengen naar de spelervaring van Tekken 3.

4. Tekken Tag Tournament (2000)

We mogen wel zeggen dat Tekken hierna een volwassen game geworden was, en dus was er ook plaats voor een paar spin-offs. Tekken Tag Tournament is één van de bekendste, een game die in het begin van het nieuwe millennium verscheen. Ook Playstation was intussen volwassen geworden, want dit was de eerste Tekken-game voor Playstation 2. De verkoop viel echter wat terug.

5. Tekken 4 (2002)

Ook bij de release van Tekken 4 gingen de verkoopcijfers achteruit. De game had natuurlijk de zware erfenis om de succesvolle Tekken 3 op te volgen.

6. Tekken 5 (2005)

De wereld was Tekken echter nog niet beu, en dat bewees Tekken 5. Het spel ging zo'n zes miljoen keer over de toonbanken.

7. Tekken 5: Dark Resurrection

Een nieuwe console biedt voor iedere game nieuwe mogelijkheden en dus kreeg Tekken 5 voor Playstation 3 een update in een nieuwe editie. Voor de eerste keer zou je Tekken ook overal kunnen meenemen, want rond deze tijd zag ook de PSP, de Playstation Portable', het licht. Dat was de voorloper van de PS Vita.

8. Tekken 6 (2009)

De volgende telg in de familie zou Tekken 6 worden, een game die drie miljoen keer verkocht werd. Aan de beelden zie je hoe de consoles altijd maar krachtiger werden, al bleef het wachten op een evenaring van het succes van Tekken 3.

9. Tekken Tag Tournament 2 (2012)

Ook de volgende spin-off kon onmogelijk het succes van eind jaren 90 terugbrengen. Behalve op de consoles van Playstation kon je deze Tekken ook spelen op Xbox 360 en Wii U.

Tekken 7 (2017)

En zo komen we aan het einde van onze reis doorheen de tijd. Tekken 7 moet de spelervaring van die legendarische derde editie terugbrengen. De consoles van vandaag zijn zo veel krachtiger dan de systemen waarop Tekken 22 jaar geleden het levenslicht zag. We zijn benieuwd of een game uit 90's ook in 2017 de concurrentie kan wegblazen, en of een klassiek arcade vechtspel nu nog populair kan zijn. Je leest het binnenkort op newsmonkey, want wij sluiten ons nu even op om Tekken 7 voor jullie te spelen.