Fog of War hangt nu ook boven Filipijnen, het land van de volgende jihad

Het Filipijns leger heeft bij luchtaanvallen in Marawi (Mindanao) gericht op rebellen gelieerd aan Islamitische Staat, tien van z’n eigen soldaten gedood. Zeven raakten gewond door eigen vuur. De minister van Defensie van de Filipijnen, Delfin Lorenzana, zei: "het is triest maar soms gebeurt zoiets in de mist van de oorlog”. Er is trouwens wel een reden waarom in Mindanao momenteel een jihad plaatsvindt.

De gevechten in de Filipijnse stad Marawi zijn al ruim een week aan de gang. Belangrijke delen van de stad werden na een bestorming ingenomen door islamitische rebellen. Inmiddels is het Filipijnse leger er in geslaagd om veel gebied te heroveren, maar de strijders geven zich niet zomaar over. Ze hebben mensen gegijzeld en er zitten naar schatting zo'n 2.000 mensen vast door de gevechten.

Marawi ligt op het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen.

De strijd escaleerde toen het leger een huisinval deed om Isnilon Hapilon te arresteren. Hapilon is een Filipijnse militant die wordt gezien als de leider van de IS in de Filipijnen.

Bij de gevechten zijn 89 rebellen gedood en negentien burgers om het leven gekomen, zei het leger gisteren. Met de tien doden die door eigen vuur om het leven kwamen is het dodental van het Filipijnse leger opgelopen tot 31. In totaal zijn 139 mensen gesneuveld.

Islamic State of Lanao

President Duterte zegt er alles aan te doen om de stad snel te heroveren. Want de vrees bestaat, dat moslimextremisten in dit gebied, die gelieerd zijn aan Islamitische Staat, een Aziatisch kalifaat willen uitroepen. De groep die achter de aanval zit noemt zich Maute, ze worden gesteund door IS en staan ook wel bekend als Islamic State of Lanao.

Maute is eigenlijk een afsplitsing van Abu Sayyaf, een andere terreurgroep in het gebied. De leider van deze groep was een leider van Abu Sayyaf. Hij heeft een aantal splintergroepen onder zijn hoede. Zij hebben trouw gezworen aan IS in Syrië. En zij noemen zichzelf de IS-strijders in de Filipijnen.

De verschillende strijdgroepen in het gebied kunnen ook rekenen op buitenlandse steun en op buitenlandse strijders. Zo vechten er aan de kant van Maute niet alleen Filipino’s. Er zijn strijders uit Indonesië en ook strijders uit Maleisië. Dat zijn strijders die normaal gesproken naar Syrië zouden gaan om daar mee te vechten. Maar in Syrië is dat nu een stuk moeilijker geworden. Dus hebben ze hun blik op de Filipijnen gericht, want daar woedt volgens hen de volgende jihad.

Achtergesteld gebied

Maar de plaatselijke jeugd voelt zich soms ook aangetrokken tot dit soort groepen. Er is amper werkgelegenheid en ze voelen zich achtergesteld door de eigen regering. Terreurgroepen spelen daar op in.

Door de inwoners van het rijkere noorden van de Filipijnen wordt neergekeken op mensen uit Mindanao. Vanuit de hoofdstad bekeken zijn het toch een beetje tweederangsburgers die daar wonen. Het zijn geen echte Filipino, ze zijn meer Maleisisch dan Filipijns. De Filipijnen is een katholiek land terwijl in Mindanao vooral moslims wonen. Er is de jongste jaren veel minder geïnvesteerd, de vooruitgang op de Filipijnen speelt zich als gevolg helemaal af in het katholieke deel.