Yes! Er komt een vierde seizoen van Reizen Waes: we spraken met Tom Waes over de mogelijke bestemmingen

Heeft de bijzondere aflevering van Reizen Waes 12-12 je ook zin doen krijgen in meer? Dan hebben we goed nieuws, want er komt zo goed als zeker een vierde seizoen. Vanaf januari zouden Tom Waes en z'n team beginnen met de voorbereiding van een aantal nieuwe reizen. Een tijdje geleden maakten wij een bucket list van landen die niet zouden misstaan in Reizen Waes, en een groot deel blijkt ook echt op Toms lijstje te staan.

In het voorbije derde seizoen is Reizen Waes een programma geworden dat meer dan ooit ruimte laat voor humanitaire problemen. Denk maar aan Venezuela, waar de situatie de voorbije maanden serieus is geëscaleerd. Tom Waes is er in geslaagd om 1,7 miljoen Vlamingen te laten kijken naar iets wat anders louter een ver van ons bed-show uit Het Journaal was geweest. Dat is volgens Tom niet altijd even bewust gebeurd, maar het biedt wel een pak nieuwe mogelijkheden voor een vierde seizoen. Er zijn nog genoeg landen waar je door oorlog, honger en klimaatproblemen niet of nauwelijks op reis kunt gaan.

Toen we Tom Waes voor het begin van derde seizoen spraken, was hij niet overtuigd dat er nog eentje zou komen. Al was wel duidelijk dat er niet veel nodig was om het weer te doen kriebelen. Drie maanden later lijkt het officieel: volgend jaar beginnen ze vermoedelijk aan een nieuwe reeks. "Ik heb niet het gevoel dat het op is. Anders zouden we direct stoppen", zegt Tom.

Toevallig hadden we dat bij newsmonkey al een beetje voorzien en zijn we zelf een lijstje met potentiële landen voor Reizen Waes gaan samenstellen. We vonden er dertien, en een aantal van die landen staat ook echt op de lijst van Tom. Dat betekent niet dat we met zekerheid een aflevering in deze landen zullen zien, maar de optie wordt dus wel bekeken. We sommen ze nog eens op en laten deze keer Tom zelf z'n mening geven.

1. Oekraïne

© Istock

We hebben Oekraïne onlangs allemaal gezien dankzij het Eurovisiesongfestival, maar dat is uiteraard de veilige kant van het land. In het oosten is het al jaren oorlog. Denk maar aan een stad als Donetsk of het schiereiland De Krim. Dat laatste is door de Russen opgeëist, maar het blijft er onrustig. Enkele jaren geleden was televisie maken hier nog vrij eenvoudig geweest, maar intussen stuur je er niet zomaar een cameraploeg naartoe. En dat kan ook de reden zijn waarom het oosten van Oekraïne misschien te vroeg komt voor Reizen Waes 4.

© Istock

Tom Waes: "Het heeft op de lijst gestaan, maar je geraakt niet zomaar in de Krim en dat is toch waar je wil zijn. Maar ik kan nog niet veel verklappen, behalve dat mijn kuisvrouw van Oekraïne is.'" (lacht)

2. Zimbabwe

© Istock

Onveilig is Zimbabwe niet, en Buitenlandse Zaken geeft geen ongunstig reisadvies. Maar het land hoort bij de armste ter wereld sinds een economische crisis er lelijk huishield. De armoede bij de bevolking staat dan weer in schril contrast met het luxeleven van president Robert Mugabe. Die spendeert er bijna jaarlijks één tot twee miljoen euro aan zijn verjaardagsfeestjes, waardoor hij de schatkist nog wat meer plundert. Veel Zimbabwanen kunnen intussen niet meer in hun basisbehoeften voorzien.

Langs de Zimbabwaanse grens liggen ook de Victoria-watervallen, één van de meest indrukwekkende natuurwonderen van Afrika. Stof genoeg voor een bijzondere reis, dus.

© Istock

Tom Waes: "Ik ken het land niet zo goed. Ik weet wel dat je er de Zambezi kunt afvaren, één van de schoonste rafts ter wereld."

3. Afghanistan

© Istock

Tom vertelde ons al eerder dat Afghanistan sinds het eerste seizoen van Reizen Waes op de lijst staat. Het blijft echter een gevaarlijk land, maar het heeft ontzettend veel verborgen parels. Voor de ploeg van Reizen Waes is vooral één verhaal erg interessant, maar daarvoor moeten ze de bergen in. Al drie seizoenen op rij is deze reis afgesprongen.

© Istock

Tom Waes: "Het staat ook nu weer op de lijst. Ik zou dat verhaal heel graag willen draaien. De eerste keer hebben wij afgehaakt, maar de laatste twee keer heeft Afghanistan ons visum gewoon terug ingetrokken. Het verhaal ligt er, dus we het gaan het waarschijnlijk opnieuw inplannen en een nieuw visum aanvragen. Als ze het deze keer niet intrekken, zijn we weg."

4. Antarctica

© Istock

Het is al jaren een droom van Tom om eens naar Antarctica te gaan. Voor veel kijkers zou de zuidpool nog altijd een tot de verbeelding sprekende bestemming zijn, al komen er steeds meer toeristen langs. Alleen is zo'n reis ontzettend duur en het budget liet de trip niet toe. Maar met zo'n geweldige kijkcijfers kan er misschien iets meer af?

© Istock

Tom Waes: "Jammer genoeg zijn meer kijkcijfers niet verbonden aan meer budget. Maar ik heb al voorgesteld om eens een Reizen Waes in Luxemburg te doen. Dan kunnen we met het overschot van het budget naar Antarctica gaan." (lacht)

5. Bolivia

© Istock

We zagen al Colombia en Venezuela passeren in Reizen Waes, en Bolivia zou perfect in dat rijtje passen. Het is momenteel wel nog altijd mogelijk om naar het land te reizen, maar waakzaamheid is vereist en de kans is reëel dat Bolivia dezelfde kant opgaat als Colombia en Venezuela. Vooral in de hoofdstad La Paz moet je heel voorzichtig zijn. Recent waren er natuurlijk ook problemen met het Zika-virus.

© Istock

Tom Waes: "Een heel mooi land, maar gevaarlijk ook."

"Ik weet dat ze vaak winnen in het voetbal omdat hun veld op 5.000 meter hoogte ligt. Dus nodigen ze andere ploegen uit, maar die spelers kunnen daar niet ademen. De smeerlappen ..." (lacht)

6. Congo

© Istock

In dit land komen verschillende thema's uit Reizen Waes samen. Enerzijds zijn er problemen in Congo door geweld en criminaliteit. Daardoor kan je er als toerist niet zomaar op vakantie gaan. Anderzijds is er de prachtige natuur in het Virunga-park, waar de zeldzame berggorilla's leven. De baas van dat park is onze landgenoot prins Emmanuel de Merode. Congo zou een veelzijdige reportage opleveren voor Reizen Waes, maar momenteel is het er erg onrustig sinds de verkiezingen er werden uitgesteld. Misschien best afwachten dus?

© Istock

Tom Waes: "Het staat inderdaad op de lijst."

7. Koeweit

© Istockphoto

Een vreemd land voor onze lijst, maar niet als je weet dat Koeweit bij de minst bezochte landen ter wereld hoort. Reizen Waes trok al eerder naar dit soort bizarre bestemmingen, waar de toeristische dienst duidelijk nog veel werk heeft. Dat levert vaak grappige televisie op, denk maar aan Turkmenistan in het eerste seizoen. Koeweit ligt bovendien in een regio die ze nog niet bezocht hebben.

© Istock

Tom Waes: "Vorig jaar stond Saoedi-Arabië op ons lijstje, maar we konden ons ding daar niet doen. De ambassadeur, een heel vriendelijke mens, heeft serieus zijn best gedaan, maar we konden niks doen. In Turkmenistan is dat nog plezant, maar in Saoedi-Arabië is het zo vuil. De manier waarop ze met vrouwen omgaan, met Jemen, met wapens, met Amerika ..."

8. Libië

© Istock

Zo'n zes jaar geleden bereikte de politieke onrust in Libië een hoogtepunt toen dictator Moammar Kadhafi afgezet en vermoord werd. Sindsdien is het er nog altijd onrustig, zodat toeristen er nog steeds niet op vakantie kunnen gaan zoals dat in buurland Tunesië in principe wel mogelijk is (ook al kent dat land eveneens veel problemen door terreur). Toch moet Libië heel wat natuurpracht herbergen. Alleen komt het vierde seizoen van Reizen Waes ook voor Libië waarschijnlijk te vroeg.

© Istock

Tom Waes: "Dat moet heel zeker een mooi land zijn, net zoals Irak. Het klinkt misschien laf, maar ik heb geen zin om in een oranje overall op mijn knieën te eindigen. En in die landen zit dat toch altijd in je hoofd. Nog een probleem waar we bij Reizen Waes mee kampen: je kan daar echt niet de flauwe plezante gaan uithangen. We zitten er wel elk jaar over te twijfelen. Waar we aan denken is Libanon, omdat er daar zo'n grote verschillen zijn. Aan de ene kant zijn ze aan het schieten, aan de andere kant liggen ze op het strand."

9. Noord-Siberië

© Istock

In het noorden van Siberië liggen enkele van de koudste steden ter wereld. Het is bijna onbegrijpelijk dat daar nog steeds mensen wonen. Een gemiddelde temperatuur van min 50 graden is er in de winter niet ongewoon. Enige nadeel: Tom zou er niet de eerste Vlaamse televisiemaker zijn. Jeroen Meus trok er voor Goed Volk ook naartoe.

© Istock

Tom Waes: "Jeroen is daar niet het probleem, maar Martijn (Heylen, nvdr) wel. Ik heb het gevoel dat het daar een beetje ontgonnen is. We hebben ons enkele jaren geleden ook de haren uit het hoofd getrokken toen Bartel (Van Riet, nvdr) ineens naar Kamtsjatka ging. Dat wou ik heel graag doen."

10. Salomonseilanden

© Istock

Reizen Waes bezocht al een paar eilanden die op het punt staan om in zee te verdwijnen door de stijging van de zeespiegel. Nergens is de klimaatverandering al zo tastbaar. Dat is ook het geval op de Salomonseilanden in de Stille Oceaan. Voormalig secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, vertelde na een bezoek aan de eilanden in 2014 dat een zwemvest op z'n hotelkamer klaar hing. En hij sprak er met een jongen die 's nachts nauwelijks durft te slapen uit schrik voor de zee.

© Istock

Tom Waes: "Ongelooflijk, en ook heel mooi, denk ik."

"Ik zou heel graag nog eens naar de Andeman- en Nicobareilanden willen gaan. Op één van die eilanden zit een stam die nog onontgonnen is. We zijn met een antropoloog gaan praten om het eerste contact te maken, maar ethisch was dat niet verantwoord, dus we hebben dat laten vallen."

11. Oost-Timor

© Istock

Oost-Timor is een klein landje dat sinds 2002 onafhankelijk is na een zware strijd met buurland Indonesië. De oorlog heeft er zwaar op de economie gewogen, en daardoor is het ook één van de armste plaatsen ter wereld. De natuur moet er wel prachtig zijn, alleen moet je er geraken. De infrastructuur zou er zo slecht zijn dat er nauwelijk deftige wegen liggen. Iets waar ze bij Reizen Waes natuurlijk ervaring mee hebben.

© Istock

Tom Waes: "Dit staat ook op de lijst."

12. Tibet

© Istock

Reizen Waes kwam op het einde van de road trip door China heel dicht bij Tibet, maar meteen werd duidelijk dat ze daar niet veel gingen mogen doen. Het maakte ons alleen maar nieuwsgieriger, maar Tibet lijkt echt onmogelijk te bezoeken.

© Istock

Tom Waes: "In Tibet kom je niet binnen. Wij zaten in een autonome regio. Zelfs als toerist geraak je er niet. We zijn er een Vlaming tegengekomen die met zijn fiets helemaal tot in Thailand wou rijden. Hij had behalve zijn telefoon niks bij en ook hij mocht niet binnen. Het is een smerig spel dat de Chinezen daar aan het spelen zijn."

13. Somalië

© Istock

Er stonden op ons lijstje een paar landen waar de hongersnood is uitgebroken, en toen kondigde Tom Waes plots aan dat ze voor een extra aflevering voor het goede doel naar het noorden van Oeganda zouden reizen. Daardoor is een reis naar Somalië, bovendien een heel gevaarlijk land, misschien wat overbodig. Al kan het best interessant zijn om te gaan kijken hoe de situatie in die landen in nood evolueert.

© Istock

Tom Waes: "Somalië, Jemen, Eritrea en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn we aan het onderzoeken. Maar het is er echt gevaarlijk. Je zit dan ook nog eens met een cameraploeg, dat is helemaal een ramp. Zo hebben we Afghanistan de eerste keer afgebeld. Nu hadden we hetzelfde verhaal in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Jemen. We zouden elke dag van hotel moeten veranderen, niet langer dan twintig minuten op dezelfde plaats mogen blijven, kogelvrije vesten moeten dragen. Wat ben je dan eigenlijk nog aan het doen?"

Benieuwd welke landen Reizen Waes 2017 zullen halen, dan zal je wel nog wat geduld moeten hebben. Heb je zelf nog suggesties, laat ze dan achter in de reacties. En vergeet intussen de campagne ‘Hongersnood 12-12’ niet te steunen via www.1212.be!

Lees meer