Werk jij of klus jij bij in de horeca? Dan is er super goed nieuws!

Goed nieuws voor mensen die werken in de horeca. Kris Peeters wil de wet aanpassen en werknemers toelaten om overuren te kloppen. Het grote verschil is dat personeel nu alleen overuren mag doen bij uitzonderlijke drukte, maar Peeters wil ook dat dit kan op minder drukke momenten. 

Er worden maatregelen genomen om de loonkosten in de horeca naar beneden te krijgen bij de introductie van de witte kassa. In de horeca werkt het personeel vaak langer dan 38 uur per week. De loonkosten kunnen erg hoog oplopen waardoor het personeel soms zelfs in het zwart werkt.

Minister van Werk Kris Peeters zou graag personeel toelaten om 360 uren per jaar extra te mogen presteren. Een normale werkweek telt 38 uur, maar 360 uren per jaar zouden ongeveer 45 tot 46 uur per week zijn. Het loon zou in dit voorstel niet extra belast worden. Het brutoloon zou gelijk zijn aan het nettoloon, waardoor de werkgever geen sociale lasten meer hoeft te betalen.

Sociale inspectie

Kris Peeters zou graag de wet willen invoeren, maar de arbeiderswetgeving zegt dat overuren enkel kunnen als er een buitengewone vermeerdering is van het werk. Eigenlijk zouden horeca-uitbaters dit vooraf moeten aangeven bij de sociale inspecties, maar dat gebeurt niet altijd. Uitbaters denken vaak dat zomerse drukte erdoor kan als buitengewone drukte. Het misverstand kan uitbaters centen kosten want met zo'n fout riskeren ze een serieuze boete. Peeters wil daar een oplossing voor bieden en de voorwaarde van buitengewone drukte weg laten en zwart werk tegengaan.

De wetswijziging in het parlement is nog niet voor morgen. Peeters voert een voorstel uit van staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Philippe De Backer. De Backer stelde dit al voor in februari en Peeters gaat nu verder met het voorstel. Er moeten nog onderhandelingen gebeuren waarin de sociale inspectie akkoord moet gaan vooraleer de wet kan worden ingevoerd.

Lees meer