Goed nieuws: kaas zou dan toch gezonder zijn dan eerst gedacht

Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord dat kaas ongezond is. Zonde als je een grote kaasliefhebber bent, maar nu is er goed nieuws. Nieuwe studies hebben namelijk aangetoond dat er geen direct verband is tussen het eten van kaas en gezondheidsproblemen. Het zou mogelijk zelfs gezond zijn.

Wetenschappers spreken al lang van de zogenaamde 'Franse paradox'. Lang was iedereen ervan overtuigd waren dat kaas door zijn hoog vetgehalte slecht is voor hart- en vaatziektes. Toch zie je bij Fransen, die bij de grootste kaaseters ter wereld horen, juist veel minder hartproblemen.

Daarom besloten wetenschappers van de universiteit van Reading, Kopenhagen en Wageningen na te kijken of er een verband is tussen het eten van kaas en gezondheidsproblemen. Daarvoor bekeken ze de gegevens van 29 vroegere studies bij in totaal bijna één miljoen mensen.

Verkleint kans op hartaanval

"Bij een normale kaasconsumptie is er geen verband met hart- en vaakziektes", schrijft professor Ian Givens als conclusie. Een artikel gepubliceerd in Journal of the American Heart Association vorig jaar toonde zelfs aan dat kaas de kans op een hartaanval juist verkleint.

Naast vet zit in er kaas namelijk ook onder andere calcium en vitamine B12. Dat calcium zorgt er bijvoorbeeld voor dat het vet in kaas niet door je lichaam opgenomen wordt.

Lees meer