The Jihadist Next Door: dader aanslag Londen was nog te zien in documentaire over extreme islam

Khuram Shazad Butt, een van de drie aanslagplegers in Londen, was een aanhanger van een verboden islamitische groep, was fan van Arsenal en had twee kinderen. En hij was te zien in tv-documentaire over de jihad. In 2015 werd de politie al getipt dat de man gevaarlijk was.

De Britse politie heeft alle tien verdachten die nog vastzaten wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in Londen vrijgelaten. Eerder werden al twee anderen vrijgelaten. Alle verdachten worden niet verder vervolgd.

Na de aanslag op London Bridge en het nabijgelegen uitgaansgebied Borough Market deed de politie invallen in de wijken Newham en Barking, waar twee van de drie aanslagplegers woonden. Hierbij werden zeven vrouwen en vijf mannen gearresteerd.

In een verklaring zei de politie dat nog niet alle zeven omgekomen slachtoffers zijn geïdentificeerd. Samen met specialisten en de families van mogelijke slachtoffers wordt hier nog aan gewerkt. Van de tientallen gewonden liggen er nog achttien in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In het busje van de aanslagplegers zouden meerdere flessen zijn gevonden met daarin een heldere vloeistof en een lap stof. De politie onderzoekt nog wat er in de flessen zit, maar gaat ervan uit dat het gaat om molotovcocktails.

De Londense politie heeft de identiteit bekendgemaakt van twee van de drie terroristen die zaterdagavond met een bestelauto en messen aanslagen pleegden in het centrum van de Britse hoofdstad.

"Geen aanwijzingen"

De eerste naam die bekendgemaakt is, is de 27-jarige Khuram Shazad Butt. Butt werd geboren op 20 april 1990 in Pakistan, maar had de Britse nationaliteit. Zijn naam was bekend bij de politie en de veiligheidsdienst MI5, maar zij hadden geen aanwijzingen dat hij een aanslag beraamde.

In 2015 ontvingen rechercheurs een telefoontje van een bezorgde burger over Butt. Er kon echter geen belastend bewijsmateriaal worden gevonden. Butt werd laag geplaatst op de lijst van personen die in de gaten gehouden moesten worden.

Butt ging ook wel door het leven als “Abu Zaitun”. Hij had twee jonge kinderen, een zoon van ongeveer drie en een pas geboren baby. Naar verluidt heeft hij onder andere gewerkt voor het Londense vervoersbedrijf en in een fastfoodrestaurant.


De afgelopen jaren werd Butt steeds strenger in zijn geloofsovertuiging. Dat leidde tot zorgen in zijn omgeving. Butt had interesse in video's van de Amerikaanse haatprediker Ahmad Musa Jibril en sloot zich aan bij de verboden organisatie al-Muhajiroun. Een extremistische groepering onder leiding van Anjem Choudary, een fundamentalist die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ronselen van meer dan honderd Britse jihadi's.

Problemen in wijk

Butt zorgde voor problemen in zijn woonwijk. Hij viel mensen lastig en probeerde ze te bewegen om niet te gaan stemmen bij de verkiezingen. Toen hij in de moskee de imam bleef onderbreken, werd hem de toegang ontzegd. In een documentaire van Channel 4 van begin dit jaar is te zien hoe Butt het aan de stok krijgt met de politie.

In The Guardian omschrijft een buurman Butt als een “sociale, vriendelijke jongen”, die hem onlangs nog had uitgenodigd voor een barbecue. Ze voetbalden weleens met elkaar.

Maar een andere buurvrouw beschrijft een heel ander beeld, van Butt als een man die kinderen in de buurt probeerde te bekeren tot de islam. Ze besloot naar hem toe te gaan toen haar zoon een keer thuiskwam en zei dat hij moslim wilde worden. Butt zei tegen haar dat hij in staat was om alles te doen voor Allah. "Ook het doden van mijn eigen moeder", zou hij hebben gezegd.

De buurvrouw maakte foto's van Butt en deed haar verhaal bij de politie. Daar namen ze haar in eerste instantie serieus. Daarna hoorde ze niets meer. "Dat was twee jaar geleden. Niemand heeft contact met mij gezocht. Hadden ze dat wel gedaan, dan had dit voorkomen kunnen worden en hadden er levens bespaard kunnen worden."

Rachid

De tweede naam die de politie bekend maakte is de Rachid Redouane, geboren op 31 juli 1986. Over hem is veel minder bekend. Hij komt vermoedelijk uit Marokko of Libië. Hij was niet bekend bij de Britse autoriteiten. Volgens de Guardian was hij een banketbakker en leefde hij tot voor kort in Dublin, in Ierland.

De 30-jarige Redouane, ook wel bekend als Rachid Elkhdar, woonde niet ver van zijn medeaanvaller Khuram Butt in Oost-Londen.

Er is nog onderzoek gaande naar de identiteit van de derde pleger van de terreurdaad. De drie daders werden door de politie doodgeschoten.

Volgens de Britse autoriteiten komt de grootste terreurdreiging uit eigen land, en niet van buiten. Zeker 3.000 Britse jihadi's staan bekend als gevaarlijk.