Californië steekt middenvinger op naar Trump: sluit eigen klimaatakkoord met China

Californië en China hebben op een conferentie in Peking een eigen klimaatakkoord gesloten. Vorige week maakte de Amerikaanse president Trump bekend dat hij de VS terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs. Staten in de VS lieten toen al weten op eigen houtje door te willen gaan met het maken van klimaatafspraken.

Gouverneur Jerry Brown van Californië noemde het besluit van Trump gestoord. Op de conferentie in Peking zei hij dat de dreiging van klimaatverandering volgens hem groter kan worden dan die van het fascisme voor de Tweede Wereldoorlog.

In het Schone Energie Partnerschap dat Californië afsloot met de Chinezen spreken de Amerikaanse staat en het Chinese ministerie van wetenschap af om samen technologie te ontwikkelen voor schonere energie.

Eigen houtje

Daarnaast hebben ze afspraken gemaakt over onderlinge handel in emissierechten. Ook willen China en Californië verkennen hoe ze investeerders kunnen prikkelen om te investeren in groene initiatieven.

Vorige week maakte de Amerikaanse president Trump bekend dat hij de VS terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs. Staten in de VS lieten toen al weten op eigen houtje door te willen gaan met het maken van klimaatafspraken. Ook China zei dat het land het akkoord van Parijs blijft steunen.

Californië is de op twee na grootste staat van de VS, na Alaska en Texas. Moest de staat een onafhankelijk land zijn, dan was het de op acht na grootste economie ter wereld.