Marghem moet gas terugnemen: ze wil dan toch geen versoepeling van klimaatafspraken voor ons land

België wil dan toch geen nieuwe klimaatafspraken met de EU-lidstaten maken. Ons land moet in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent hebben teruggebracht, maar Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wou de klimaatambitie van ons land versoepelen volgens haar woordvoerster vanochtend. Ze zou daarover gaan onderhandelen met Europa. Nadat ze door iedereen werd teruggefloten, premier Michel op kop, zegt Marghem dat het om een misverstand gaat.

Die heronderhandeling van Marghem was sowieso niet realistisch, want in dat geval zouden die andere landen opdraaien voor zo’n versoepeling.

Niemand wist ook van iets. Joke Schauvliege (CD&V), de verantwoordelijke minister op Vlaams niveau, bleek niet op de hoogte van de plannen van Marghem, viel te horen op haar kabinet.

Premier Charles Michel benadrukte dat het niet ging om een regeringsstandpunt. Groen vroeg zich af of Marghem solliciteerde voor de Trump-administratie, en organisaties als Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu waren uiteraard ook niet mals.

De wens (nog eens: realistisch was het niet echt) van minister Marghem was des te opmerkelijker want zij reageerde, net als premier Michel overigens, fel op president Trump nadat die had bekendgemaakt dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zou stappen. "De toekomst hoort toe aan degenen die ambitie hebben", tweette Marghem nog na de beslissing van Trump.

Verouderde gebouwen

Nu ontkent Marghem in een persbericht dat het haar intentie is om de Belgische klimaatdoelstellingen te versoepelen. De minister van Energie heeft geenszins de intentie om de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2030 te herzien", luidt het. "Integendeel, alle acties van de minister bewijzen haar vastberadenheid om van ons land een voorbeeld te maken in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het is dus fout om te doen alsof België opnieuw wil gaan onderhandelen met Europa".

Vanochtend ging dat nog heel anders. "De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen", zei Marie-Ange Dhondt, de woordvoerster van de minister. "Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen."

Wishful thinking

De kans dat een scenario zoals dat laatste haalbaar is, is quasi onbestaande. Want als België toestemming voor een lager percentage krijgt, moeten andere Europese landen dat compenseren. Zij moeten de uitstoot van broeikasgassen dan nog verder terugdringen dan nu is afgesproken.

Daar komt bij dat net nu de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben aangegeven de klimaatinspanningen van Europa nog te verhogen in plaats van te willen versoepelen.

Lees meer