Het volgende: festivalgangers moeten in auto blijven tot terrein opengaat

Die hadden we nog niet gehad: “bezoekers moeten in hun auto blijven wachten tot de officiële opening van het evenement”. Dat wordt gezegd aan de 175.000 die over enkele weken naar Glastonbury trekken, het grootste festival in Europa. Hoe efficiënt zijn dat soort maatregelen? Op Rock am Ring stelden we vast hoe makkelijk het - ondanks ook daar verscherpte maatregelen - is om die te omzeilen.

Zaterdag en zondag liepen we daar via de backstage binnen zonder enige controle van wie we waren, laat staan wat we in onze zakken hadden zitten. Het enige dat volstond was blijkbaar een nekpasje - eentje zonder pasfoto bovendien. Dus: niet in combinatie met bijvoorbeeld een polsbandje.

Tweehonderd meter verder werden onze reisgenoten binnenstebuiten gekeerd. Er mochten sowieso alleen nog smartphones, portefeuilles en (auto)sleutels mee binnen. Geen rugzakken of sacochen, alleen van die heuptasjes. En die moesten allemaal opengedaan worden. En iedereen werd gefouilleerd.

Twee flessen gin en auto voor de ingang geparkeerd

Maar, daar ben je vet mee, als amper een steenworp verder mensen van de media en VIPs gewoon mogen binnenlopen. Er werd ons zelfs - zonder dat er ook maar een blik in onze rugzak werd gegooid - een overtrekje aangeboden voor die rugzak, om “te vermijden dat op het terrein we door security gecontroleerd zouden worden”.

We gaan even advocaat van de duivel spreken: als je ongecontroleerd twee flessen gin kan mee binnennemen, hoe makkelijk is het dan om een wapen of een explosief mee binnen te nemen? En dan dit: iemand had perfect dat nekpasje van mij kunnen stelen en rond z’n eigen hals kunnen hangen.

En dat slaat dan nog maar op het festivalterrein zelf. Als iemand een aanslag wil plegen op een festival, dan kan hij dat net zo goed doen in de rij die te wachten staat om binnen te komen, of op de camping. Of wanneer 90.000 mensen, zoals op Rock am Ring, ineens geëvacueerd worden en in dichte drommen naar hun tentjes wandelen.

We hebben het dan nog niet gehad over het feit dat we met de auto, ook al weer ongecontroleerd op een met de printer afgedrukt blad na, gewoon konden rijden tot tegenover de ingang, waar we ook konden parkeren, vlak naast de drukste bezoekersader die naar de hoofdingang ging en op 50 meter van het zenuwcentrum van Rock am Ring.

Allemaal om maar te zeggen: je kan maatregelen nemen zoveel je wil, ergens moeten ze ook waterdicht zijn en de realiteit is dat je ze voor een evenement waar duizenden mensen op afkomen onmogelijk waterdicht kan maken.

Keep the car running

Glastonbury Festival in het Verenigd Koninkrijk kondigt nu ook extra maatregelen aan. De organisatie laat weten dat in verband met de aanslagen in Manchester en Londen de beveiliging wordt verscherpt.

De controles op bagage en tassen van de bezoekers worden uitgebreid, volgens de BBC.

Bezoekers die vroeg komen opdagen moeten in hun auto blijven wachten tot de officiële opening van het evenement. Ook moeten ze naamkaartjes met hun telefoonnummer aan hun bagage bevestigen en mogen ze hun koffers niet laten sealen in plastic.

Glastonbury Festival vindt plaats van 21 tot 25 juni in het plaatsje Pilton in Somerset. De organisatie verwacht 175.000 bezoekers. Op het programma van het muziekfestival staan dit jaar optredens van onder andere The Foo Fighters, Radiohead en Ed Sheeran.