Energieminister Marghem (MR) schuift de schuld nu plots op haar woordvoerster: "Verkeerde communicatie over klimaatambitie"

Geeft België nu plots z'n klimaatambitie op? Nadat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) daarover eerst een ballontje had opgelaten, floot premier Charles Michel (MR) haar zelf terug. En uiteindelijk kreeg de woordvoerdster van Marghem de volle laag: ze had voor haar beurt gesproken. Een pijnlijke episode voor de regering en een erg ongeloofwaardige uitleg.

"Hebt u nog nooit een fout gemaakt, meneer?" Met de nodige felheid blafte minister Marghem de pers toe. Neen, het was niet haar fout dat er onduidelijkheid was ontstaan over de klimaatambities van België. Het was... de schuld van haar woordvoerster.

De timing van die uitleg van de minister was op z'n minst vreemd. Want gisteren was er de hele dag zware commotie over die aankondiging van Marghem in De Standaard. Ons land moet in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent hebben teruggebracht, maar Marie-Christine Marghem (MR) wou de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze zou daarover gaan onderhandelen met Europa, zo was te lezen.

Iedereen was meteen in opperste staat van paraatheid. Want net op moment dat Donald Trump zich eenzijdig uit de akkoorden van Parijs had teruggetrokken, net op moment dat Europa zich op de borst klopte omdat zij "wel de planeet gaan redden", net op dat moment kondigde Marghem dus aan dat België er vanonderuit wilde muizen. Een PR-ramp voor de regering, "solliciteert Marghem voor een job bij Trump", zo sneerde Greenpeace.

Pas uren later werd de schuldige eindelijk gevonden...

De eerste minister kon in de loop van de dag niet anders dan z'n partijgenote terugfluiten. "België houdt vast aan al haar ambities", zo kondigde premier Charles Michel (MR) aan.

En kijk, uren later, pas om 18 uur, had Marghem ook een uitleg klaar: het was haar woordvoerdster Marie-Ange Dhondt geweest, die een fout had gemaakt. Ze is de nieuwe woordvoerster van de minister en zou in het weekend niet iedereen binnen de regering hebben willen lastigvallen, en daarom maar op eigen houtje zijn gaan communiceren.

Erg geloofwaardig is die uitleg niet, en nog minder is het elegant van de minister. Want de politieke verantwoordelijkheid ligt uiteraard niet bij de woordvoerster, maar bij de politica. Meteen duiken weer de vragen op over de politieke competentie van Marghem. Die kwam eerder in de problemen over de verlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2.

Lees meer