Trump wil zonnepanelen op zijn muur

Donald Trump heeft een idee: hij wil de muur die hij wil laten bouwen op de grens met Mexico terugverdienen door er zonnepanelen op te zetten.

De Republikeinse president opperde zijn idee op een bijeenkomst met senatoren en volksvertegenwoordigers gisteren. Hij vroeg hen wat ze van zijn idee dachten.

Trump moet ongeveer 20 miljard euro vinden om El Muro, een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften, te bouwen. Trump beloofde in eerste instantie dat Mexico voor de bouw van het omstreden project zou betalen, maar houdt er inmiddels al rekening mee dat de VS het geld moeten voorschieten. De bouw is door geldgebrek al uitgesteld.

Mexico moet nog altijd betalen

Wel benadrukte hij eind april nog maar eens dat Mexico wat hem betreft uiteindelijk zal betalen, iets wat de Mexicaanse regering overigens al keer op keer keihard heeft ontkend.

Dat Trump net zonnepanelen voorstelt als middel om de muur te kunnen financieren is opmerkelijk na zijn omstreden besluit om de Amerikaanse handtekening onder het klimaatakkoord van Parijs weg te halen.

De muur die Trump wil laten bouwen op de grens met Mexico moet tussen de 5,40 meter en 9,10 meter hoog worden. Ook mag de muur niet beklimbaar zijn voor mensen en hij moet zo gemaakt worden dat het onmogelijk is om er tunnels onder te graven.