Ontmaskerd: zo zag je die pot Nutella nog niet

De fans en lekkerbekken zullen het afdoen als communistische propaganda of fake news. Die weten immers dat Nutella gemaakt wordt van dromen, zonneschijn en regenbogen. We hebben het over die foto die al een tijdje de ronde doet op het internet, over wat er echt in zo’n pot smeerchoco zit.

’t Is overigens vooral een kwestie van perceptie: wat afgebeeld staat op die foto die toont wat er in een pot Nutella zit, staat ook effectief op het etiket.

Nutella ontkent dat ook niet, wat ze bij moederbedrijf Ferrero wel willen aanstippen is dat de palmolie die erin zit, duurzaam en ethische verantwoord is. (“100% sustainable and RSPO-certified segregated palm oil, which is traceable.”)

Wel: oef! Dat leidt dan wel even de aandacht af van die immense massa geraffineerde suiker (425 gram in een pot van 750 gram Nutella).

Uiteindelijk is slechts een vierde van een pot Nutella palmolie. Dat palmolie - zelfs de duurzame en niet door kindjes geoogste - door het Europese Voedselagentschap als “meer kankerverwekkend dan eender welke andere olie die in voedsel wordt gebruikt” wordt beschouwd, is dan ook echt een detail.