Maybe it's time to go: kondigt Britse premier haar ontslag aan of weigert ze voorlopig op te stappen?

Premier May wilde een stevig mandaat voor de brexit-onderhandelingen met Brussel. Daarom schreef ze nieuwe verkiezingen uit. Maar die gok heeft slecht uitgepakt voor haar. De conservatieve premier komt niet sterker maar juist zwakker uit de stembusgang. De partij is haar meerderheid kwijt. Labour leider Jeremy Corbyn wil dat de premier opstapt. May zal om 11 uur een persconferentie houden. Eerst werd gedacht dat ze dan wellicht haar aftreden bekend zou maken. Maar nu gaan er geruchten dat ze toch wil vasthouden aan de macht.

Omstreeks 9 uur waren de meeste van de 650 zetels verdeeld. De Conservatieve Partij stond toen op 315 zetels en Labour op 261. Uit die uitslagen werd duidelijk dat de meerderheid in het parlement niet meer kon worden bereikt door de Conservatieven.

Maar May wil blijkbaar toch een poging doen om aan de macht te blijven, door een coalitie te vormen met de Noord-Ierse unionisten (DUP), die 10 zetels hebben. Ze heeft dan een nipte meerderheid.

Volgens Sky News zijn de onderhandelingen tussen de Conservatieven en de DUP zelfs al begonnen. Het zou de eerste keer zijn dat de door dominee Ian Paisley opgerichte partij in de Britse regering komt.

Waarnemers zien dat als een tijdelijke oplossing: nieuwe verkiezingen zijn wellicht onvermijdelijk, de coalitie wordt als te onstabiel gezien en de regering May is hoedanook gedoemd te vallen stellen ze.

Labour wil ook regering vormen

Grote winnaar is Labour, dat onder partijleider Jeremy Corbyn een enorme achterstand op de Conservatieven wist goed te maken op de verkiezingsdag.

Labour wil een linkse minderheidsregering vormen. John McDonnell, de financiële woordvoerder van de partij en de rechterhand van partijleider Jeremy Corbyn, noemde May aangeschoten wild en zei dat Labour zal aanbieden een kabinet te vormen.

Labour had het succes zelf niet verwacht, of ten minste niet in die mate. In een aantal districten is onverwachte zetelwinst behaald. Naast Sheffield en Cardiff hebben ze ook Canterbury te pakken. Dat is een zetel die al een jaar of 60 in handen van de Conservatieven is. Labour pakte dus zelfs zetels in districten waar er niet of amper campagne is gevoerd.

Bij de kleinere partijen wordt voorspeld dat de Scottisch National Party (SNP) zal eindigen op 33 zetels - een monsterverlies ten opzichte van de huidige 56 - en de Liberal Democrats (Lib Dem) op tien. De grootste verliezer is de UK Independence Party (UKIP), die waarschijnlijk de enige huidige zetel in het Lagerhuis verliest.

Time to go

Labourleider Jeremy Corbyn vindt dat premier May moet opstappen. Volgens Corbyn heeft ze stemmen, zetels, haar mandaat en het vertrouwen verloren en is het genoeg.

De leider van Labour won zijn district Islington North comfortabel en voor de negende keer. Hij zei trots te zijn op de resultaten die uit het hele land binnenkomen. Volgens hem tonen die aan dat de kiezers genoeg hebben van bezuinigingen op onder meer zorg en onderwijs.

Premier May sprak korte tijd later nadat zij tot winnaar van het district Maidenhead was uitgeroepen. In haar korte toespraak zei ze dat “het land behoefte heeft aan een periode van stabiliteit”. En: “de Conservatieve Partij zal daarvoor zorgen, wat de uitslag ook is.” May benadrukte dat ze altijd heeft gedaan wat in het nationale belang is.

Ramp

De leider van de Scottish National Party, Nicola Sturgeon, noemt de uitkomst teleurstellend voor haar partij. Ze zegt dat de slechte uitslag komt door de sterke eindspurt van Labour.

Ze noemt de verkiezingen een ramp voor May en benadrukt dat de positie van de premier zeer moeilijk is.

Het zijn niet alleen politieke tegenstanders die het over Mays positie hebben. Conservatief parlementslid Anna Soubry zei tegen de BBC dat May zich moet beraden op haar positie na een "afschuwelijke campagne".

Op de BBC halen analisten hun bronnen in conservatieve hoek aan. Die zeggen dat het na de uitslag geen kwestie is van gewoon doorgaan, maar dat de discussie over Mays positie zeker speelt. Een conservatieve minister wordt geciteerd die zegt dat het "moeilijk voor te stellen is dat ze kan aanblijven na dit resultaat".