Slecht nieuws voor al wie graag frietjes eet! En dat op vrijdag frietjesdag...

't Is elk jaar opnieuw uitkijken naar de eerste echte tekenen van de zomer ... behalve als je boer bent. Want goed weer is nodig, maar regen zeker ook, en da's de laatste tijd niet het geval. Dat heeft nu ook nadelen voor de rest van de wereld: de frietjes worden al bijna zeker een stukje kleiner dan vorig jaar. 

Geen regen, da's slecht nieuws voor de velden en nu ook blijkbaar voor ons. Je hebt het misschien al gezien: de velden staan bruin en vaalgroen, het is hoog tijd voor een stevige bui. Gevolg: de aardappelen die geoogst worden, zullen een stukje kleiner zijn dan normaal, en dat wil zeggen dat je frietjes maar zo'n vijf centimeter lang meer zullen zijn.

Kunnen de boeren dan hun gewassen gewoon niet bijspuiten? Ideaal gesproken niet: regen zorgt in het beste geval voor "een malse, lekkere regenbui", zegt ook Frank Deboosere. Zomaar sproeien, dat helpt niet want dan heb je een soort korte, harde plensbui. Niet goed voor de droge akkers op dit moment. Dus zelfs met de regen van vannacht is het eigenlijk al een klein beetje voorbij, de goede oogst.

En dus moeten we leren leven met kleinere frietjes, zegt Guido Van Mieghem, Oost-Vlaamse boer aan VRT: “In plaats van frietaardappelen van tien centimeter, zal de Belg zich moeten tevreden stellen met knolletjes en frietjes van vijf centimeter”, en dat is niet het enige. "Ook wie net prei, kool en zo heeft geplant, moet natuurlijk extra opletten. Voor kleine plantjes kan het problematisch worden. Maar dat is natuurlijk landbouw: leven met de natuur. We leven op het ritme van de buienradar en daarom volgen we Frank en Sabine op de voet: hun voorspellingen zijn voor ons van levensbelang.” No pressure.

Lees meer