Sam Panopoulos overleden, de man achter één van ’s werelds meest controversiële uitvindingen. Weet je welke?

Sam Panopoulos, de man die als eerste het idee kreeg om ananas op een pizza te gooien, is niet meer. Hij schonk de wereld één van haar favoriete gerechten, de pizza Hawaii, maar ook één van de meest omstreden. Want: hoort ananas thuis op ’n pizza of niet?

In sommige Westerse landen is 15% van alle verkochte pizza’s een Hawaii. En als je weet dat we in het Westen tegenwoordig per persoon gemiddeld 48 pizzapunten per jaar eten en er jaarlijks vijf miljard pizza’s worden verkocht, dan is het meer dan terecht dat we even stilstaan bij de dood van deze Griekse migrant.

Sam Panopoulos stierf donderdag op 83-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Canada. De Griek emigreerde in 1954 naar Canada, waar hij een aantal restaurants opende met zijn broers. Tijdens zijn reis van Griekenland naar zijn nieuwe thuisland leerde hij in Italië pizza kennen.

In een van die restaurants, in Chatham in de provincie Ontario, kwam hij in 1962 op het idee om ananas uit blik toe te voegen aan een pizza. “We waren jong en in een experimentele fase, we deden het voor de lol”, vertelde hij daarover.

Populair maar omstreden

Zijn uitvinding leidde tot een discussie die pizzaliefhebbers wereldwijd verdeelt: hoort ananas op een pizza of niet?

Ananas blijkt - wereldwijd tenminste - de topping te zijn die je het vaakst vindt. In landen als Australië is de pizza Hawaii al jaren de populairste soort. Maar, uit verschillende enquêtes blijkt ook dat ananas samen met ansjovis en champignons de toping is die het vaakst genoemd wordt als “no way op mijn pizza”.

In februari verklaarde Guðni Thorlacius Jóhannesson, president van IJsland, dat als het aan hem ligt, er een verbod op de pizza komt: