Filipino’s kunnen strijd tegen IS niet aan: nu Amerikaanse special forces ingezet in Marawi

Na drie weken is het de Filipijnse strijdkrachten nog altijd niet gelukt om een stad te bevrijden die door onder IS-vlag vechtende mosimextremisten werd bezet. En dus is de hulp ingeroepen van Amerikaanse special forces.

De Amerikaanse speciale troepen staan het Filipijnse leger bij bij de ontzetting van de stad Marawi, die al bijna drie weken is bezet door extremistische moslims. De belegeraars hebben banden met IS.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Manilla heeft tegenover persbureau Reuters de betrokkenheid van de Amerikanen bevestigd. Volgens het Filipijnse leger gaat het alleen om "technische bijstand".

Opvallend, want de afgelopen maanden was er juist spanning ontstaan tussen de Filipijnen en de VS. De Filipijnse president Duterte nam nadrukkelijk afstand van de bondgenoot en dreigde een einde te maken aan de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Filipijnen.

Veel bloedvergieten

De bezetting van Marawi door de radicaal-islamitische strijders ging gepaard met veel bloedvergieten. Ze vielen de stad, waar veel moskeeën staan, bijna drie weken geleden aan. Er kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven. Er is geen elektriciteit meer. Mensen die erin slagen om te ontkomen uit Marawi hebben vaak dagen niet gegeten en gedronken.

Er zitten er nog honderden mensen vast in het bezette gebied. De strijders houden een aantal mensen gegijzeld, onder wie een priester en een groep katholieken die gevangen werden genomen bij de bestorming van een kerk.

Het Filipijnse leger probeert de strijders te verdrijven, maar tot nu toe lukt dat niet. Gisteren werden nog zeker 16 soldaten doodgeschoten door IS-strijders toen ze een brug probeerden over te steken.

De afgelopen dagen heeft het Filipijnse leger ook luchtaanvallen uitgevoerd op Marawi, maar het moet daarbij omzichtig te werk gaan om de levens van de inwoners van de stad niet in gevaar te brengen.

Maute

Marawi ligt op het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen.

De strijd escaleerde toen het leger een huisinval deed om Isnilon Hapilon te arresteren. Hapilon is een Filipijnse militant die wordt gezien als de leider van de IS in de Filipijnen.

President Duterte zegt er alles aan te doen om de stad snel te heroveren. Want de vrees bestaat, dat moslimextremisten in dit gebied, die gelieerd zijn aan Islamitische Staat, een Aziatisch kalifaat willen uitroepen. De groep die achter de aanval zit noemt zich Maute, ze worden gesteund door IS en staan ook wel bekend als Islamic State of Lanao.

Maute is eigenlijk een afsplitsing van Abu Sayyaf, een andere terreurgroep in het gebied. De leider van deze groep was een leider van Abu Sayyaf. Hij heeft een aantal splintergroepen onder zijn hoede. Zij hebben trouw gezworen aan IS in Syrië. En zij noemen zichzelf de IS-strijders in de Filipijnen.

De verschillende strijdgroepen in het gebied kunnen ook rekenen op buitenlandse steun en op buitenlandse strijders. Zo vechten er aan de kant van Maute niet alleen Filipino’s. Er zijn strijders uit Indonesië en ook strijders uit Maleisië. Dat zijn strijders die normaal gesproken naar Syrië zouden gaan om daar mee te vechten. Maar in Syrië is dat nu een stuk moeilijker geworden. Dus hebben ze hun blik op de Filipijnen gericht, want daar woedt volgens hen de volgende jihad.

Achtergesteld gebied

Maar de plaatselijke jeugd voelt zich soms ook aangetrokken tot dit soort groepen. Er is amper werkgelegenheid en ze voelen zich achtergesteld door de eigen regering. Terreurgroepen spelen daar op in.

Door de inwoners van het rijkere noorden van de Filipijnen wordt neergekeken op mensen uit Mindanao. Vanuit de hoofdstad bekeken zijn het toch een beetje tweederangsburgers die daar wonen. Het zijn geen echte Filipino, ze zijn meer Maleisisch dan Filipijns. De Filipijnen is een katholiek land terwijl in Mindanao vooral moslims wonen. Er is de jongste jaren veel minder geïnvesteerd, de vooruitgang op de Filipijnen speelt zich als gevolg helemaal af in het katholieke deel.