Goed nieuws: vorig jaar zaten er 16% minder dieren in het asiel

Het kordater dierenbeleid van Vlaams minister Ben Weyts loont: vorig jaar zaten maar liefst 16% minder dieren in een asiel en dat terwijl er meer verwaarloosde en mishandelde dieren in beslag worden genomen. Het gaat stilaan de goede kant uit met ons dierenwelzijn.

Het kattenseizoen is begonnen en dat betekent dat er weer veel pluizige poesjes geboren worden. Veel van die 'pluizenbolletjes' belanden echter in een dierenasiel door het overgrote aantal kittens dat geboren wordt. En straks begint de grote vakantie ook weer en zullen ongetwijfeld weer een aantal dieren achtergelaten worden door hun baasjes. Gelukkig tonen cijfers van het Vlaams ministerie voor Dierenwelzijn nu aan dat het de goede kant opgaat met ons dierenwelzijn.

De voorbije twee jaar hielden 85 asielen hun cijfers bij, genoeg om een evolutie in kaart te brengen en die is heel positief. Minister Ben Weyts voert een kordaat dierenbeleid dat ervoor zorgt dat er meer verwaarloosde of mishandelde dieren in beslag worden genomen. Per maand worden er zo'n 200 dieren in beslag genomen en een deel daarvan wordt opgevangen in een asiel. Bij katten is het aantal inbeslaggenomen dieren extreem gestegen tot 250%. En toch werpt het beleid zijn vruchten af, want er zaten in 2016 opvallend minder dieren in het asiel.

Euthanasie

Veel dieren in een asiel krijgen een tweede kans en worden geadopteerd, maar soms moet een asiel drastische maatregelen nemen en een dier euthanaseren. Ook daar is nu een daling van te zien van maar liefst 20%. "Dat zijn hoopgevende cijfers", zegt minister Weyts. "Als er veel dieren terechtkomen in een asiel, dan gaat het niet goed met het Dierenwelzijn. Dalende cijfers geven hoop dat het in Vlaanderen stilaan de goed kant opgaat."

Kattendatabank

Het is al een tijdje verplicht om honden te registreren in de hondendatabank. Op die manier kunnen honden meestal teruggebracht worden bij hun baasje als hij verloren loopt of uitgebroken is. Ben Weyts heeft nu ook alles klaar om een centrale databank voor de registratie van katten in te voeren: "Dankzij de hondendatabank konden in 2016 maar liefst 82% van alle honden herenigd worden met hun baasje. Bij gevonden katten is dat slechts 5% en dus gaan we dit jaar nog starten met de kattendatabank", aldus Weyts. "Eigenlijk is alles zo goed als klaar. We wachten alleen nog op het akkoord van de Privacycommissie."

Adopt don't shop

Hoewel kittens en puppy's vaak onweerstaanbaar zijn en veel mensen de voorkeur geven aan het kopen van zo'n klein diertje, roept Weyts ook op om eens in een dierenasiel te gaan kijken als je op zoek bent naar een huisdier. Zelf haalde hij een kat en een hond uit het asiel en daarover is hij alleen maar positief: "Ik kan zelf getuigen dat je met wat geduld altijd je beste vriend in een dierenasiel vindt."