Net een film: man wordt na 17 jaar vrijgelaten omdat z'n dubbelganger opduikt

Sommige mensen hebben pech in het leven, maar dit spant toch wel echt de kroon: een man in de Verenigde Staten moest na 17 jaar opsluiting vrijgelaten worden omdat het eigenlijk niet zeker is dat hij de overval pleegde waarvoor hij in de gevangenis zat. Oorzaak: een dubbelganger die bij de man in de buurt woonde. 

Het klinkt een beetje als de plot van een zomerthriller: na eindeloos beroep aantekenen mag Richard Anthony Jones, een man uit Kansas, de gevangenis verlaten. Daar zat hij al 17 jaar opgesloten, nadat hij beschuldigd en veroordeeld werd voor een overval. Maar de rechter kan met nieuw opgedoken informatie niet zeker zijn dat Jones het gedaan heeft: er loopt namelijk ook een dubbelganger van hem rond.

De dubbelganger woonde in 1999 bij Jones in de buurt en heet ook nog eens Richard. Getuigen zouden de twee mannen oprecht niet uit elkaar kunnen houden, wat de rechter deed beslissen om de bewijzen nietig te laten verklaren. Resultaat: Jones mag de gevangenis verlaten. Hij is uiteraard "opgelucht. Zodra mijn medegedetineerden me die foto lieten zien, werd alles duidelijk", zegt hij aan Reuters.

Want ja, ook goed voor de verfilming van dit verhaal: Jones werd uiteindelijk getipt door zijn medegevangenen, die wisten van het bestaan van de dubbelganger, 'Ricky'. Die ontkent uiteraard in alle talen dat hij iets te maken heeft met de overval, hoe zou je zelf zijn, en er is ook nog geen onderzoek tegen hem gestart.