Vandaag is het World Meat Free Day en dit is waarom je die hamburger voor een dag moet laten staan

Een dag geen vlees eten, kan jij het? Vandaag is het World Meat Free Day en dat betekent één dag vlees aan de kant laten staan. Maar waarom zouden we dat moeten doen?

Vlees is toch lekker? We horen het jullie al denken. En dat is waar. Maar toch zou het onze hele planeet vooruit helpen om minder (of geen) vlees te eten. Jaarlijks eet een Belg gemiddeld 58 kg vlees. Dat is al een stuk minder dan pakweg tien jaar geleden, maar is nog steeds te veel. De aanbevolen hoeveelheid vlees is 500 gram per week. Wekelijks eten wij nog steeds meer dan heb dubbele, namelijk 1.120 gram. En heel erg gezond is dat niet. Niet voor jouw eigen lichaam, maar ook niet voor onze planeet.

Waarom?

Volgens experten zal onze bevolking tot 9 miljard mensen oplopen tegen 2050. Dat is 30% meer dan vandaag en dat zou betekenen dat er 200 miljoen ton vlees moet geproduceerd worden. En dat is te veel. Veeteelt is nu al verantwoordelijk voor bijna 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en is daarmee een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering en ontbossing (ah ja, want er moeten toch genoeg akkers met veevoeders zijn).

En daarom is er World Meat Free Day. Als je nog maar een dag stopt met vlees eten, help je je eigen gezondheid én de planeet al een hele stap vooruit. Oh en er sterven geen diertjes voor jouw maaltijd, ook mooi meegenomen toch?

Eén dag geen vlees eten zal onze planeet niet redden, maar alle beetjes helpen én het kan mensen bewuster maken van het leven en welzijn op onze aarde.

Dus doe jij mee vandaag? Inspiratie voor recepten vind je op de website van EVA, net zoals een restaurantgids waar je terecht kan voor vleesvrije maaltijden. Je zal ontdekken dat er veel overheerlijke, vegetarische opties bestaan.

Lees meer