Opgelet, woensdag is de zon extreem gevaarlijk! Record UV-index: dit moet jij doen

We hebben er weer een topweekend opzitten: zomerse temperaturen en geen spatje regen te bespeuren. En het ziet ernaar uit dat dat niet zal veranderen de komende week. Maar dat lekkere zonnetje zorgt ook voor problemen, want afgelopen zondag werd een gevaarlijk hoge UV-index gemeten. En woensdag wordt er ook een enorm hoge index verwacht. Oppassen geblazen dus! 

Er werd gisteren een UV-index 9 gemeten, wat uitzonderlijk is in ons land. De UV-index is een indicator van de kracht van de zon en hoeveel straling de aarde bereikt. Een hogere UV-index betekent dan ook dat je veel sneller verbrandt. Bij een UV-index 9, zoals gisteren gemeten en ook woensdag wordt verwacht, kan je al na amper tien minuutjes in de zon verbrand zijn. Wil je niet als een kreeft eindigen, dan kan je dus best maar wat voorzorgen nemen.

Één keer smeren, is niet voldoende

Er wordt eigenlijk gewoon aangeraden aan iedereen die niet buiten hoeft te komen om binnen te blijven, zeker tussen 12 en 15u wanneer de zon op z'n hoogste punt staat. Die raad zal bij vele zonnekloppers in dovemansoren vallen, dus proberen wij een aantal tips te geven om de dag toch veilig door te komen.

De schaduw van een parasol opzoeken, kan een hulp zijn. Maar wie denkt dan volledig veilig te zijn, heeft het mis. Een parasol houdt vaak maar de helft van de straling tegen. Ook wie van wolken gebruik wil maken om niet in de blakke zon te zitten, kan toch maar best de zonnecrème niet vergeten. Want zelfs al kan je de zon niet zien, dan nog kan je verbranden. Bewolking komt overeen met een zonnecrème van factor 5. Heel weinig dus.

Het wordt heel warm, maar toch kan je maar best wat bedekkende kleding aantrekken. Dermatologe Anya De Moor raadt in Het Nieuwsblad kalende mannen ook aan om een hoed of pet op te zetten. Maar dé tip is uiteraard smeren, smeren en nog eens smeren. En het liefst met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor. Hou het dus niet bij SPF 15 of 20, maar ga zelfs zo hoog als 50. En smeren doe je, volgens De Moor, ook best 20 minuutjes voor je buiten gaat. Zo kan de zonnecrème zich goed genoeg inwerken. En één keer smeren is uiteraard niet voldoende. "Smeer je om de twee uur opnieuw in", zegt De Moor, "dat wordt helaas nog te vaak vergeten."

Lees meer