Ben jij pro of contra: wie gezond leeft, moet korting krijgen bij het ziekenfonds

Wie gezond eet, sport en ongezonde gewoontes, zoals bijvoorbeeld roken, laat, heeft veel minder kans om ooit in het ziekenhuis te belanden en dus om zijn ziekteverzekering te moeten aanspreken. Zulke mensen moeten beloond worden, vindt gezondheidseconoom Erik Schokkaert. Hij pleit ervoor om zulke mensen een korting te geven op hun ziekteverzekering.

Voldoende bewegen, gezond eten en niet roken, verlaagt drastisch het risico op ziek worden. Mensen met een gezonde levensstijl besparen de ziekteverzekering dan ook een hoop geld. Die mensen zouden daarom ook beloond moeten worden met een korting op hun ziekteverzekering. Dat standpunt van gezondheidseconoom aan de KUL Erik Schokkaert staat vandaag in De Standaard te lezen.

Mensen worden al langer aangezet om gezonder te gaan leven. Dit soort beloningen kan daar een grote rol in gaan spelen. In plaats van bestraffingen voor wie het al te laat is, ziet Schokkaert eerder heil in beloningen voor wie gezond leeft.

Geen grote stap

Op dit moment hebben we eigenlijk al verschillende technieken om een aantal belangrijke parameters van onze gezondheid zelf te meten. Met verschillende wearables, zoals smartwatches, kan je zelf al een hoop registeren. Op basis van die informatie is het voor ziekenfondsen dan ook nog maar een klein kunstje om een degelijk beeld te scheppen van je gezondheid. Echte technologische ontwikkelingen zijn er dus niet nodig om dit in de werkelijkheid te brengen. De informatie hebben we al, die zou dan alleen nog doorgestuurd moeten worden.

Het is ook niet ondenkbaar dat ziekenfondsen incentives geven door middel van kortingen. Zo wordt momenteel je inschrijving bij een sportclub al deels terugbetaald of krijg je ook wat hulp bij de aankoop van een stappenteller. Het is volgens Schokkaert dus helemaal niet zo'n grote stap om over te stappen op zulke gedifferentieerde premies.

In de VS en Duitsland zijn er trouwens al verzekeraars die zo werken. Via een app kunnen verschillende parameters van je gezondheid gecheckt worden, en op basis daarvan wordt een premie bepaald. Er is natuurlijk een grote 'maar': je privacy. Dat verzekeringsmaatschappijen je continu kunnen 'volgen', zou een inbreuk zijn op je privacy. In beide landen kregen de verzekeraars dan ook een hoop kritiek te slikken.

Wat denken jullie? Is dit een goede maatregel of is het inderdaad een te zware inbreuk op je privacy?

Lees meer