Nokia lanceert deze maand drie smartphones voor wie geen fortuin wil uitgeven aan een gsm

Dat Nokia terug is, had je al gehoord aan de hype rond de vernieuwde Nokia 3310. Maar het legendarische gsm-merk heeft ook drie smartphones gemaakt en die zijn binnenkort eindelijk te koop in België. Wij mochten ze al eens testen en zouden ze direct aanraden voor wie niet superveel geld wil uitgeven aan een smartphone.

Er zijn weinig mensen die nooit een Nokia hebben gehad. De toestellen gingen nooit kapot, hadden een goede batterij en waren nog goedkoop ook. Toch verdween het Finse merk eenssmartphones de markt begonnen te domineren.

Nu is het merk Nokia in handen van HMD Global, een bedrijf dat voor de helft bestaat uit ex-werknemers van Nokia. Hun nieuwe smartphones werken op Android, het systeem dat onder andere ook door Samsung en Huawei gebruikt wordt. Met de Nokia 3, 5 en 6 komen binnenkort de eerste modellen op de Belgische merkt en wij mochten ze al eens testen.

Betrouwbaarheid

Nokia roept bij veel mensen nog altijd positieve herinneringen op. De oude gsm-toestellen ging lang mee en waren moeilijk kapot te krijgen. "Dat willen we terugbrengen bij onze smartphones", legt Wout Martens, marketing manager voor de Benelux uit. En wie de toestellen vastpakt, merkt direct waarover hij het heeft.

De Nokia's 5 en 6 hebben een zij- en achterkant die volledig uit aluminium bestaat en zullen daardoor vaak als beste uit valtesten komen. Ze voelen stevig en kwaliteitsvol aan en kunnen duidelijk tegen een stootje.

Android

Wie al eens een Samsung, Huawei of Sony heeft vastgehad, weet dat al die toestellen op Android werken, maar toch totaal niet hetzelfde zijn. De meeste merken gebruiken namelijk hun eigen versie van het besturingssysteem en daardoor staan er op je smartphone vaak veel apps die je nooit gebruikt.

Dat wil Nokia voorkomen en daardoor sloot het een exclusief akkoord met Google. Op de Nokia-smartphones komt altijd de pure versie van Android. Daardoor werkt je toestel sneller en krijg je altijd als eerste updates. Zo ben je ook beter beveiligd tegen hackers en virussen.

Prijs

In tegenstelling tot veel 'nieuwe' merken, wil het hernieuwde Nokia zich niet direct meten met marktleiders Samsung en Apple. Daarom brengt het eerst drie goedkopere modellen op de markt. Maar je krijgt wel waar voor je geld.

De Nokia 3 ligt vanaf 25 juni in de winkel en zal 149 euro kosten. Het toestel is iets kleiner dan de andere modellen en heeft een achterkant van kunststof. Opvallend voor zijn lage prijs is de sterke frontcamera van 8 MP, ideaal voor selfies dus.

Voor de Nokia 5 betaal je 199 euro en ook die is in België vanaf 25 juni te koop. Voor die prijs krijg je vooraan een camera van 13 MP, een vingerprintscanner en een 5,2 inch-scherm. Op de Nokia 6 is het nog een kleine maand langer wachten. Het toestel kost 249 euro en heeft in vergelijking met de 5 een iets groter scherm, een betere camera en betere geluidskwaliteit. Alle toestellen worden opgeladen met een micro USB-kabel.

Conclusie

Het blijft afwachten hoe het vernieuwde Nokia zal aanslaan bij het publiek, maar met deze drie toestellen heeft Nokia in ieder geval sterke troeven in handen om zijn plaats op de smartphonemarkt eindelijk te veroveren. Concurreren met en toptoestellen kunnen ze nog niet, maar wie een toestel zoekt onder de 250 euro, zal hier zeker geen miskoop mee doen.

Lees meer